Bloomberg: Ακούγεται κάτι στην αγορά ομολόγων: Η Ελλάδα επιστρέφει-Να αδράξει την ευκαιρία

Αποτέλεσμα εικόνας για Bloomberg

Πιο «ζεστούς» στην προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές βλέπει το Bloomberg τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο το δημόσιο, αλλά και οι επιχειρήσεις δεν χάνουν άλλο χρόνο για την έκδοση ομολόγων.

«Ακούγεται κάτι στην αγορά ομολόγων: Η Ελλάδα επιστρέφει» αναφέρει το δίκτυο οικονομικών ειδήσεων Bloomferg, προσθέτοντας ότι καθώς πλησιάζει η έξοδος από τα πολυετή μνημόνια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «βρέθηκε σε περιοδεία προώθησης ανά τις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του πλανήτη «εν μέσω φημολογίας ότι η Ελλάδα θα πουλήσει περισσότερα ομόλογα φέτος» αναφέρεται στο δημοσίευμα και υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος εταιρικός δανειολήπτης, έχει προσελκύσει προσφορές άνω των 1,5 δισ. ευρώ για την πώληση ομολόγων τετραετούς διάρκειας ύψους 350 εκατ. ευρώ.

«Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την χώρα, η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και χρειάστηκε να στηριχθεί σε ξένη βοήθεια ύψους 300 δισ. ευρώ από το 2010» σχολιάζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι τώρα η χώρα εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ είδε πρόσφατα το αξιόχρεό της να αναβαθμίζεται από τον οίκο S&P Global στο B+. «Αν και παραμένει χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ζήτηση σε μία νέα έκδοση ομολόγου» τονίζει.

«Θα έχει οπωσδήποτε ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία» τονίζει ο Σκοτ Τιλ, διαχειριστής κεφαλαίων της BlackRock, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη, που μπορεί να προσφέρει τέτοια απόδοση» εξηγεί.

Από την πλευρά του ο Άντριου Τζάκσον, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Hermes Investment Management σχολιάζει πως παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν εμφανίζει χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό να ανακαλύψει πώς η αγορά ομολόγων θα αποτιμήσει μία έκδοση. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει» εκτιμά.

Ο Ντιέγκο Φάρο της Greylock Capital Management- η οποία επενδύει σε υποτιμημένα, distressed, υψηλών αποδόσεων στοιχεία ενεργητικού- θα ήθελε να δει την Ελλάδα να προχωρεί στην έκδοση ομολόγων 20ετούς ή και 30ετούς διάρκειας. Ο Αλμπέρτο Γκάλο της Algebris Investments θεωρεί ότι και τα 10ετή εξακολουθούν να είναι υποτιμημένα.

«Carpe diem»

Παράλληλα σε ξεχωριστό άρθρο γνώμης του Bloomberg, που υπογράφει ο Μάρκους Άσγουορθ, επισημαίνεται ότι το παράθυρο για την πώληση ελληνικών ομολόγων φαίνεται να έχει ανοίξει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει πολύ ανοιχτό. Η Ελλάδα στο θέμα των ομολόγων πρέπει να πει «carpe diem» (άδραξε την ημέρα), σχολιάζει ο αρθογράφος.
Αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, ενώ και όροι που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι «γενναιόδωροι», επιτρέποντας την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, σημειώνει.