Υεμένη: Δεκάδες παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο κινδυνεύουν από τις μάχες – Κρίσιμες εβδομάδες για την Ιταλία

Υεμένη: Σε κίνδυνο η ζωή 59 παιδιών στο νοσοκομείο της Χοντέϊντα

Η ζωή 59 παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χοντέϊντα της Υεμένης κινδυνεύει από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται μεταξύ ανταρτών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων επισήμανε σήμερα η Unicef.

«Οι σφοδρές μάχες στην πόλη – λιμάνι της Χοντέϊντα πλησιάζουν επικίνδυνα στο νοσοκομείο Al-Thawra, θέτοντας τη ζωή 59 παιδιών σε κίνδυνο, περιλαμβανομένων 25 παιδιών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά σε ανακοίνωσή του.

«Το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς στο νοσοκομείο επιβεβαιώνουν ότι ακούν θορύβους εντατικών βομβαρδισμών και πυρών και η πρόσβαση προς και από το νοσοκομείο, το μοναδικό που λειτουργεί στην περιοχή, έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη», υπογραμμίζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για Υεμένη

Υεμένη: Δεκάδες παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο κινδυνεύουν από τις μάχες

Σύμφωνα με το Ταμείο, από τα περίπου 400.000 παιδιά στη χώρα, που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, το 40% εξ αυτών βρίσκεται στη Χοντέϊντα και σε γειτονικές περιοχές. «Κάποιοι από τους πιο σοβαρά αρρώστους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χοντέϊντα».

Μονάδες της Unicef που βρίσκονται στο πεδίο διανέμουν βοήθεια, όπως φάρμακα, πόσιμο νερό και τρόφιμα προς βοήθεια των παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό.

Το Ταμείο κάλεσε όλα τα μέρη «να τερματίσουν τις συγκρούσεις κοντά και γύρω από το νοσοκομείο για να επιτρέψουν σε αμάχους την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό και να σταματήσουν τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως το λιμάνι της Χοντέϊντα.

Σχεδόν τα 3/4 της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στην Υεμένη μεταφέρονται μέσα από το λιμάνι της πόλης, που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Πέντε μέρες συρράξεων στην Χοντέϊντα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 150 νεκρούς σε όλα τα εμπόλεμα μέρη.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν τον έλεγχο του στρατηγικού σημασίας λιμανιού που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι.

Οι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν τη Δευτέρα γύρω από το λιμάνι της Υεμένης με τη υψηλότερη στρατηγική σημασία, παρότι η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση.

 

Ενώ η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες και σχεδιάζει να στείλει νέα επιστολή προς την Κομισιόν, η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ θεωρείται δεδομένη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζητά από τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Διότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές επιπτώσεις και προεκτάσεις, εξηγεί ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής.

«Ο διάλογος συνεχίζεται. Υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν. Είναι κάτι που συμβαίνει, ανάμεσα στην Επιτροπή και τις χώρες μέλη» δηλώνει από το Εcofin ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα πρέπει να απαντήσει με νέα επιστολή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το σχετικό γράμμα θα μπορούσε να σταλεί μέσα στο Σαββατοκύριακο για να περιορισθεί τυχόν άνοδος του σπρεντ.

Κυρώσεις για το έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος;

Όπως φαίνεται, η Ιταλία θα τονίσει ότι το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019 θα είναι το ανώτατο δυνατό όριο. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι και χαμηλότερο. Παράλληλα η Ρώμη αναμένεται να ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει χρήση «ειδικής ευελιξίας», η οποία μπορεί να συνδέεται και με τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την χώρ, τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Το σημαντικό για τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα είναι να μην φτάσουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές. Και να περιοριστεί ο εκνευρισμός ώστε η Ιταλία να μπορεί να δανείζεται χωρίς προβλήματα. Διότι το σπρεντ στις τριακόσιες μονάδες θεωρείται πολύ υψηλό επίπεδο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του ήδη υπέρογκου δημόσιου χρέους της χώρας.

Η έναρξη διαδικασίας κυρώσεων από την Ευρώπη θεωρείται ωστόσο σχεδόν δεδομένη. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί σε περίπου δυο εβδομάδες, δυο ημέρες μετά από τη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα αφορά το έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Διότι η δεύτερη περίπτωση προβλέπει σίγουρα πιο αυστηρές κυρώσεις, με πρόγραμμα λιτότητας που ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και τέσσερα χρόνια.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*