Τσαντ: Οχτώ στρατιωτικοί και 48 τζιχαντιστές νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ – Der Spiegel: Το Βερολίνο θα συνεχίσει να πουλάει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης

«Οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί (της Τετάρτης) σε θέση των ένοπλων δυνάμεων στην κοινότητα Κάιγκα Κίντζι», είπε ο εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αζέμ Μπερμεντόα Αγκούνα. Η επίθεση απωθήθηκε, πρόσθεσε και ανακοίνωσε έναν απολογισμό 8 νεκρών και 11 τραυματιών στις τάξεις του στρατού του Τσαντ και 48 νεκρών στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Μολονότι το Τσαντ πλήττεται πολύ λιγότερο από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης από ό,τι η γειτονική Νιγηρία, καταγράφεται αναζωπύρωση της δράσης της Μπόκο Χαράμ και σε αυτή τη χώρα το τελευταίο διάστημα, έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, μέλη της Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον στρατοπέδου στη Λίτρι, μια κοινότητα που απέχει 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία, στην περιοχή της λίμνης Τσαντ. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση στις όχθες της λίμνης Τσαντ που εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ. Σκοτώθηκαν επίσης 17 τζιχαντιστές από τον στρατό του Τσαντ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ συμμετέχουν στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη η οποία δρα εναντίον της Μπόκο Χαράμ, ενώ προσπαθούν να απωθήσουν από το έδαφος της χώρας μέλη της οργάνωσης, η οποία άρχισε να εξαπολύει συχνές επιθέσεις εκεί μετά το 2015.

Η δράση της Μπόκο Χαράμ σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλες της χώρες της περιοχής της λίμνης Τσαντ (Νιγηρία, Τσαντ, Καμερούν, Νίγηρας). Η οργάνωση διαπράττει φονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και στρατιωτικών καθώς και απαγωγές.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο στρατός της Νιγηρίας ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών στη λίμνη Τσαντ, κυρίως τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον νιγηριανό στρατό.

Ο ανταρτοπόλεμος των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, ο οποίος ξέσπασε στη Νιγηρία το 2009, καθώς και οι συχνά χωρίς διάκριση κατασταλτικές επιχειρήσεις του στρατού έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει μια εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, με τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

 

Der Spiegel: Το Βερολίνο σκοπεύει να συνεχίσει να πουλάει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εννοεί να συνεχίσει να εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη, παρά τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για το ζήτημα, αποκάλυψε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση την Τετάρτη.

Δεν θα επιβληθεί εμπάργκο όπλων στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Υεμένη, κατά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Σπίγκελ στον ιστότοπό του.

Το περιοδικό επικαλείται κυρίως μια επιστολή για το ζήτημα που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομίας σε ένα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), τον Τόμας Χίτσλερ.

Η είδηση καταγράφεται την ώρα που η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την τύχη ενός σαουδάραβα δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την αποκάλυψη στοιχείων που υποδεικνύουν πως απήχθη ή δολοφονήθηκε από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Ένας από τους όρους της συμφωνίας για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και το SPD προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν παραδόσεις όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν θα εγκρίνουμε άδειες εξαγωγής (όπλων) προς τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη», ανέφερε η συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας πλέον σκοπεύει — σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε το στέλεχος του SPD — να «συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά περίπτωση οι αποφάσεις για τις άδειες εξαγωγής» όπλων, ανάλογα με το είδος τους.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ. Πολλά στελέχη της ΚΟ του SPD έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ανήκει στο δικό τους κόμμα, ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το Βερολίνο και το Ριάντ τερμάτισαν μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου την κρίση στις σχέσεις τους που διαρκούσε σχεδόν έναν χρόνο.

Το Ριάντ είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2017, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του τότε γερμανού ΥΠΕΞ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, που είχε μόλις παραιτηθεί, κρατείτο παρά τη θέλησή του στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών, στο πλευρό της κυβέρνησης και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.