Το παρασκήνιο της απέλασης των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Αποτέλεσμα εικόνας για υπ. εξωτερικων

Από τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, είχε ενημερώσει η Αθήνα τον Ρώσο πρεσβευτή για τις επικείμενες απελάσεις των τεσσάρων χαμηλόβαθμων Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στο Tvxs.gr, οι τέσσερις Ρώσοι συνδέονταν με κινήσεις δημιουργίας δικτύων στην Ελλάδα, από κρατικούς λειτουργούς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έως και εκκλησιαστικούς φορείς, που θα υπονόμευαν την λύση στο Μακεδονικό και την συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στις μεθόδους τους ήταν και ο χρηματισμός.

Κατά τις ίδιες πηγές οι απελάσεις αποτελούν «μήνυμα προς όλα τα συμφέροντα που προσπαθούν, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, να μπλοκάρουν την συμφωνία για το ονοματολογικό».

Η δραστηριότητα των συγκεκριμένων προσώπων φαίνεται να συνδέεται με τα σχέδια ενίσχυσης της επιρροής τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια. Οι κινήσεις τους, σύμφωνα πάντοτε με διπλωματικούς κύκλους, δεν είναι απίθανο να συνδέονται και με την επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης που κατήγγειλε η κυβέρνηση μετά τις διαφοροποιήσεις των δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη να γίνουν οι απελάσεις την ώρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα κινηθεί η ενταξιακή διαδικασία για την πΓΔΜ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*