Τουρκική πρόκληση λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Θέτει θέμα για τη Θράκη

Τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο τετ α τετ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί νέες εντάσεις, καθώς με ανακοίνωσή του θέτει θέμα Θράκης και ζητεί την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά την περίπτωση της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή το 2017, που προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στη Δικαιοσύνη μετά από μια σχετική απόφασή του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ήταν η αίτηση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί.

Eπιπλέον, γίνεται αναφορά στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή το 2017, η οποία προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στη Δικαιοσύνη έπειτα από μια σχετική απόφασή του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ήταν η αίτηση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί .

Η «απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι… Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.