Τζανακόπουλος για απέλαση Ρώσων διπλωματών: Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους – Δεν ανεχόμαστε…

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Τζανακόπουλος

-Δεν ανεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει- στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση απέλασης των Ρώσων διπλωματών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «στο πλαίσιο αυτό και όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό Κράτος». «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και για αυτό θα ληφθούν όλα τα μέτρα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, τόνισε πως είναι «πρώτο και κύριο θέμα» στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συσχέτιση η συζήτηση περί ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ και κάλεσε την Τουρκία «να καταλάβει πως πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο». Ανέφερε επιπλέον πως η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν, την Πέμπτη, έρχεται μετά από μία περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής. «Το ζήτημα είναι να ξαναβρούμε διαύλους επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του κ. Ερντογάν, τη χαρακτήρισε «επιζήμια και προβληματική προσωπική πρωτοβουλία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με 180 βουλευτές, ανέφερε πως είναι πρόταση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και επανέλαβε πως το ζήτημα θα εξεταστεί από την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα.

 

Θα απελάσει ο Κοτζιάς 4 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία και ανάμιξη στο Σκοπιανό;

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Ελλάδα θα απελάσει 4 Ρώσους υπηκόους, εκ των οποίων  οι δύο τουλάχιστον φέρουν  διπλωματικό διαβατήριο, επειδή

*αναμίχθηκαν ενεργά αλλά υπογείως στο Σκοπιανό

*προσπάθησαν να δωροδοκήσουν (άγνωστο ποιον και με ποιο στόχο)

*προσπάθησαν να συλλέξουν πληροφορίες (το λιγότερο μεμπτό της υπόθεσης αφού αυτό είναι αυτονόητο για όλες τις πρεσβείες)

*προσπάθησαν να δωροδοκήσουν ή με παροχή άλλων κινήτρων  να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιο Όρος

Η Αθήνα φαίνεται να αντιδρά σε  μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Ένωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες με τις οποίες  οι Ρώσοι «το παράκαναν»

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Οι Έλληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ενώ η χώρα μας συμπεριφέρθηκε διακριτικά στην περίπτωση Σκριπάλ (δεν συντάχθηκε  άμεσα με τους άλλους εναντίον της Ρωσίας), εντούτοις οι Ρώσοι δεν συμπεριφέρθηκαν ως  ισότιμοι φίλοι -υπαινίσσονται δηλαδή οι οι Ρώσοι έδρασαν σαν να είμαστε μπανανία.

Εντούτοις αυτό κάνουν δυστυχώς και άλλες ξένες δυνάμεις στη χώρα μας δίχως να ανοίγει μύτη.

Από  διετίας οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν διαταραχθεί  και έχουμε γενικώς «αποξενωθεί». Το θέμα είναι  ότι χωρίζει τεράστια απόσταση την αποξένωση από την  απέλαση διπλωματών, ειδικά όταν σε  ανάλογες ή και χειρότερες παρεμβάσεις Αμερικανών και Γερμανών η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει ουδόλως. Με τους δε δυο Έλληνες στις τουρκικές φυλακές, το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αποξενωθεί πλήρως από τη Ρωσία.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες της Καθημερινής, ποιος είναι ο λόγος που το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ξαφνικά να τεντώσει το σχοινί με τη Μόσχα;

Σε αυτό η μόνη λογική απάντηση είναι ότι ο Κοτζιάς πιέσθηκε να αποδείξει ότι  «ανήκουμε στο ΝΑΤΟ» και να θυσιάσει τα τελευταία ίχνη «ελληνορωσικής φιλίας» ή ότι λειτούργησε κυκλοθυμικά από τις χοντράδες των Ρώσων κατασκόπων που πιθανόν όντως το παράκαναν.  Όμως το δεύτερο είναι λιγότερο πιθανό και όσο χοντροκομμένες παρεμβάσεις κι αν έκαναν οι Ρώσοι, ο Κοτζιάς δεν θα προέβαινε σε τόσο σοβαρές ενέργειες «από τα νεύρα του» και χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό ή και τον Πρόεδρο της χώρας.