Συρία: Επιθέσεις drones σε ρωσικές βάσεις – Τυνησία: Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες στις… – Ιορδανία: Σειρά επιθέσεων του Ι.Κ. απέτρεψαν…

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μαζικά αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι ρώσοι στρατιωτικοί, το βράδυ του Σαββάτου, απέκρουσαν επιτυχώς επίθεση που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκράτες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στη βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού πολεμικού στόλου στην πόλη Ταρτούς της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές και όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά.

«Μόλις άρχισε να βραδιάζει, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εντόπισαν σε αρκετή απόσταση 13 μικρού μεγέθους ιπτάμενους στόχους αγνώστου προέλευσης που προσέγγιζαν τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. Δέκα επιθετικά (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) προσέγγιζαν την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και τρία τη βάση ανεφοδιασμού στην πόλη Ταρτούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μαζικά αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τα οποία απογειώθηκαν από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πλοήγησης με δορυφορικές συντεταγμένες μέσω GPS.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι με βάση τα τεχνικές προδιαγραφές των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών που περιήλθαν στα χέρια των ρώσων στρατιωτικών, μπορούν να πραγματοποιηθούν παρόμοιες επιθέσεις, αφού απογειωθούν από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον στόχο τους.

Οι ρώσοι στρατιωτικοί θεωρούν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ότι οι τεχνολογικές λύσεις που αξιοποίησαν οι τρομοκράτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές μπορούν να διατεθούν μόνο από μια χώρα η οποία διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνολογικές δυνατότητες διαστημικής πλοήγησης και τηλεκατευθυνόμενης διεύθυνσης των επαγγελματικά συναρμολογημένων εκρηκτικών μηχανισμών με προδιαγραμμένες συντεταγμένες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τρομοκρατών ήταν εξοπλισμένα με βαρομετρικούς πομπούς ενώ η μετάδοση κίνησης γίνεται μέσω σερβοκινητήρα/σερβομοτέρ.

Εκτός των άλλων το υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι στα αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς πυροσωλήνες εξωχώριας παραγωγής.

Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές και όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα όπως επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι ρώσοι στρατιωτικοί κατάφεραν να παρέμβουν στο σύστημα πλοήγησης έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τρομοκρατών, ενώ ακόμη επτά καταρρίφθηκαν από το αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-C1». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τρία από τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατάφεραν να τα προσγειώσουν σε ελεγχόμενο έδαφος εκτός της αεροπορικής βάσης, τρία εξερράγησαν κατά την πρόσκρουση στο έδαφος και επτά καταρρίφθηκαν από τα αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-C1», το οποίο επιτηρεί τον εναέριο χώρο επί εικοσιτετράωρου βάσεως.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι στις 31 Δεκεμβρίου είχαν σκοτωθεί δύο ρώσοι στρατιωτικοί από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση βάση Χμεϊμίμ, διαψεύδοντας ταυτόχρονα δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant που είχε γράψει ότι από την επίθεση καταστράφηκαν επτά ρωσικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση.

 

Τυνησία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες στις διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις μεταξύ μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τμπάρμπα της Τυνησίας, ανέφεραν ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας και κάτοικοι της πόλης, καθώς οι διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση εξαπλώνονται στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στα επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τμπάρμπα, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, δήλωσε το στέλεχος των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν όταν νεαροί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το τυνησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Η Τυνησία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς παρατηρητές το μόνο παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας μεταξύ των χωρών όπου ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης το 2011, δοκιμάζεται από οικονομικά προβλήματα που δεν σταματούν να βαθαίνουν.

Η οργή των πολιτών γενικεύθηκε αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από 1ης Ιανουαρίου θα αυξάνονταν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, διαφόρων αγαθών, των φόρων στα αυτοκίνητα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, στις συνδρομές σε πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, στις διαμονές σε ξενοδοχεία και άλλα είδη, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές.

Ο προϋπολογισμός του 2018 αυξάνει επίσης τους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά, όπως τα καλλυντικά, και σε ορισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η τυνησιακή οικονομία βυθίστηκε σε κρίση μετά την εξέγερση του 2011 και δύο πολυαίμακτες τζιχαντιστικές επιθέσεις το 2015 που έπληξαν τον τουρισμό, έναν κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας που εισφέρει το 8% του ΑΕΠ. Η Τύνιδα δέχεται πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εφαρμόσει ταχύτερα μεταρρυθμίσεις προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα της Δευτέρας σε τουλάχιστον 10 πόλεις της Τυνησίας. Σημειώθηκαν εξάλλου επεισόδια σε μια συνοικία της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ήδη διαλύσει μικρού μεγέθους κινητοποιήσεις στην Τύνιδα αργά το βράδυ της Κυριακής κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τη Δευτέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στους δρόμους της πόλης Σίντι Μπουζίντ της κεντρικής Τυνησίας, του λίκνου της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, για να καταγγείλουν την ακρίβεια και τις αυξήσεις των φόρων.

Η μείωση των ροών τουριστών και η έλλειψη ξένων επενδυτών αύξησαν το έλλειμμα κατά 23,5% σε ετήσια βάση τους πρώτους 11 μήνες του 2017 στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι ανησυχίες για το έλλειμμα πλήττουν το δηνάριο, με το τυνησιακό εθνικό νόμισμα να υποχωρεί σε μια ισοτιμία 3,011:1 έναντι του ευρώ, για πρώτη φορά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 δηναρίων, όπως επισήμαναν παράγοντες της χρηματαγοράς. Το τυνησιακό νόμισμα αναμένεται να υποστεί περαιτέρω εξασθένιση, σύμφωνα με τον Μουράντ Χάταμπ, έναν τυνήσιο ειδικό στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

«Η απότομη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου απειλεί να βαθύνει το εμπορικό έλλειμμα και να καταστήσει την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων για το χρέος ακριβότερη, κάτι που θα επιτείνει τις οικονομικές δυσχέρειες της Τυνησίας», εξήγησε.

Ο Χάταμπ προεξόφλησε ότι το δηνάριο θα πέσει κι άλλο έναντι του ευρώ τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για ξένο συνάλλαγμα και το ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μείζονες επεμβάσεις από πλευράς των αρχών.

Η κεντρική τράπεζα της Τυνησίας διαψεύδει ότι σκοπεύει να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος αλλά ο Χάταμπ έκρινε πως οι εξελίξεις της Δευτέρας δείχνουν πως έχει ήδη πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην «ακήρυκτη ελεύθερη διακύμανση» του δηναρίου.

Το ασθενέστερο δηνάριο θα αυξήσει κι άλλο τα κόστη των εισαγόμενων τροφίμων την ώρα που ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 6,4% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, από το 6,3% που καταγραφόταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

 

Σειρά επιθέσεων του Ι.Κ. απέτρεψαν οι αρχές της Ιορδανίας

Το Αμάν ανακοινώνει ότι απέτρεψε σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων του ΙΚ και συνέλαβε 17 μέλη ενός τζιχαντιστικού πυρήνα

Οι αρχές της Ιορδανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι απέτρεψαν μια συνωμοσία οπαδών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που συμπεριλάμβανε σχέδια για τη διάπραξη επιθέσεων τον Νοέμβριο εναντίον εγκαταστάσεων των σωμάτων ασφαλείας, εμπορικών κέντρων και μετριοπαθών ιμάμηδων, όπως μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας συνέλαβε 17 μέλη ενός πυρήνα του ΙΚ και κατέσχεσε όπλα και εκρηκτικά που σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθούν στις πολλαπλές, ταυτόχρονες ενέργειες.

«Τα μέλη του πυρήνα σχεδίαζαν να φέρουν σε πέρας έναν αριθμό τρομοκρατικών ενεργειών ταυτόχρονα για να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια και να σπείρουν το χάος και τον τρόμο στους πολίτες», σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας που μετέδωσε το πρακτορείο.

Μια πηγή προσκείμενη στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι τα μέλη του πυρήνα παρακολουθούνταν από την αρχή, όταν ξεκίνησαν να κατοπτεύουν δυνητικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν τεθεί σε συναγερμό τους τελευταίους μήνες εξαιτίας προειδοποιήσεων ότι συμπαθούντες του ΙΚ θα εξαπέλυαν επιθέσεις στο χασεμιτικό βασίλειο σε αντίποινα για την ήττα των τζιχαντιστών και την απώλεια σχεδόν όλων των εδαφών που κατείχαν από το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι συλληφθέντες, που κατάγονται όλοι από την πόλη Ζάρκα, ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακρίνονται και θα προσαχθούν ενώπιον στρατοδικείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το PETRA, χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία.

Στη φτωχή εργατούπολη Ζάρκα, που θεωρείται επί χρόνια εστία τζιχαντιστών, δεκάδες νέοι επηρεασμένοι από μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική ιδεολογία εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πυρήνας σχεδίαζε να προβεί σε μια σειρά ληστειών τραπεζών για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αυτοκινήτων για κάθε χρήση, ενώ κατασκεύαζε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με υλικά που αγόραζε εντός της χώρας.

Η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό στο στόχαστρο το βασίλειο, πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ. Δεκάδες εξτρεμιστές εκτίουν βαριές ποινές κάθειρξης στην Ιορδανία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος έχει διαφυλάξει τη συμφωνία ειρήνης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την απειλή που εγείρουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή.

Η Ιορδανία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προσφέροντας στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και πληροφορίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες και πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή.

Το βασίλειο παρέμεινε—παρά το ότι υπήρξαν γεγονότα που το συντάραξαν—συγκριτικά αλώβητο σε σύγκριση με το τι συνέβη στη Μέση Ανατολή μετά το 2011, όταν ξέσπασαν εξεγέρσεις, εμφύλιες συρράξεις και ενισχύθηκε το κύμα ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Πριν από έναν χρόνο, τζιχαντιστές διέπραξαν μια επίθεση σε κάστρο των σταυροφόρων στην πόλη Καράκ, στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας καναδός τουρίστας. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.