Στη δίνη του κυκλώνα η Facebook – «Κάναμε λάθη», παραδέχεται ο Ζούκερμπεργκ

Facebook

Τη μαζικότερη παραβίαση δεδομένων μέσου κοινωνικής δικτύωσης μέχρι σήμερα αποτελεί το τεράστιο σκάνδαλο με επίκεντρο τον διαδικτυακό γίγαντα του Facebook και την Cambridge Analytica αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο την παράνομη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των social media.

Μπορεί χθες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραδέχτηκε ότι «κάναμε λάθη, και υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε,» ωστόσο πρέπει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.  Πρέπει να εξηγήσει πώς συλλέχθηκαν τα προσωπικά δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική χειραγώγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Κένυα.

Νομοθέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού στην Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες επέπληξαν το Facebook και ζήτησαν από τον ιδρυτή και τον διευθύνοντα σύμβουλό του να γνωστοποιήσει πώς η πλατφόρμα δικτύωσης απέτυχε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών.

Το σκάνδαλο προκάλεσε επίσης εκστρατείες που προτρέπουν τους χρήστες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους φέρνοντας κύμα αποχωρήσεων από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφού ξεμπροστιάστηκε η κερδοσκοπία μιας εκ των πολυεθνικών από τό γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παραδίδουν οικειοθελώς προσωπικά δεδομένα.

Στο μεταξύ αναμένεται πλήθος βροχής νομικών προσφυγών σε βάρος του, αφού η πρώτη ομαδική αγωγή κατατέθηκε ήδη σε δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια εναντίον του Facebook.

Πως επηρεάζουν εκλογές

Η βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, που διεύθυνε τότε ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, υπέκλεψε τους λογαριασμούς 50 και πλέον εκατομμυρίων χρηστών του facebook με το οποίο είχε συνεργασία προκειμένου να τους επηρεάσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Σύμβαση με την εταιρεία είχε συνάψει η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού μεγιστάνα, με τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται μετέπειτα για επηρεασμό Αμερικανών ψηφοφόρων στην «ύποπτη» εκλογική αναμέτρηση του 2016, αλλά και Βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica – με την οποία παραδέχθηκε ότι έχει συνεργαστεί και η βρετανική κυβέρνηση- Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε και δήλωσε σε βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.
Ο καθηγητής ψυχολοίας του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αλεξάντρ Κόγκαν, που συγκέντρωσε τα δεδομένα κατήγγειλε ότι Facebbok και Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Ο ίδιος δημιούργησε την εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία στην Cambridge Analytica. Αυτή όμως «μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο ίδιος.

Τι είπε ο πληροφοριοδότης

Ο Κρίστοφερ Γουίλι,  ο πληροφοριοδότης που εργάστηκε μαζί με τον Αλεξάντρ Κόγκαν για να συγκεντρώσει τα δεδομένα για την Cambridge Analytica, δήλωσε μεταξύ άλλων στον Observer το εξής:

«Εκμεταλλευθήκαμε το Facebook για να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια προσωπικά προφίλ. Και κατασκευάσαμε μοντέλα για να εκμεταλλευθούμε ό,τι ξέραμε γι’ αυτούς, για να στοχεύσουμε τους ενδόμυχους φόβους τους. Αυτή ήταν η βάση επί της οποίας στήθηκε ολόκληρη η εταιρεία»

«Το σύστημα μπορεί να συστήσει το προφίλ μεμονωμένων ψηφοφόρων και να τους βομβαρδίσει με προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα» πρόσθεσε ο ίδιος και αργότερα είπε ότι θα καταθέσει σχετικά με τις δραστηριότητες της Cambridge Analytica ενώπιον των νομοθέτων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Η θυγατρική Cambridge Analytica ισχυρίστηκε ότι «συμμορφώνεται πλήρως με τους όρους υπηρεσίας του Facebook» και αρνήθηκε οποιαδήποτε άδικη ενέργεια κατά τη συλλογή δεδομένων από το Facebook για την περαιτέρω προώθηση πολιτικών στους πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μητρική εταιρία λειτουργεί από το 1997 και έχει κινηθεί ύπουλα σε εκλογές περισσότερων από 50 χώρες, «βοηθώντας» είτε υποψηφίους είτε κόμματα μέσω διαδικτυακών και μη εκστρατειών, διασπορά ειδήσεων μέχρι και γκράφιτι.

Η Cambridge Analytica διεξήγαγε επίσης την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, σύμφωνα με το Channel 4 της Βρετανίας.

Ο Μπάνον, εκτός από συμβούλος του Τραμπ, ήταν επίσης στρατιώτης, τραπεζίτης, και επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart News από όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Βασικοί υποστηρικτές του ήταν η πλούσια οικογένεια Μέρσερ. Η Cambridge Analytica ανήκει εν μέρει στον Αμερικανό επιχειρηματία Ρόμπερτ Μέρσερ.

Στο πολυσυζητημένο βιβλίο «Φωτιά και οργή» ο Μπάνον χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, «προδοσία» τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλώντας αντιδράσεις.

Μετά τις αποκαλύψεις το Facebook υπέστη απώλειες 50 δισ. δολαρίων μέσα σε 48 ώρες και ο Ζούκερμπεργκ έχασε 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία του θα εφαρμόσει τρία νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία των δεδομένων, ο περιορισμός της πρόσβασης των προγραμματιστών στα δεδομένα χρηστών.

Για το προφίλ στο Facebook

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια από εμάς χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, αλλά πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχε.

Τα fake news έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν, σύμφωνα με έρευνα του MIT, που διαπίστωσε ότι τα ψεύτικα νέα ταξιδεύουν πολύ ταχύτερα στο Facebook.

Ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του Facebook είναι να διαγράψετε το λογαριασμό σας, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς και οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας δεν θα προστατεύσουν.

 

«Κάναμε λάθη», παραδέχεται ο Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Έσπασε τη σιωπή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αναφορικά με το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τον διαδικτυακό γίγαντα και τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Facebook έκανε λάθη που επέτρεψαν να καταλήξουν τα δεδομένα των χρηστών στην Cambridge Analytica και υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.

Με σχετική του ανάρτηση (πού αλλού;) στο Facebook, o Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι «κάναμε λάθη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε, και πρέπει να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε», ενώ παραθέτει κι ένα χρονολόγιο γεγονότων:

Οι δηλώσεις Ζούκερμπεργκ έρχονται ενώ ένας Αμερικανός πολίτης κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας Facebook, η οποία είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να γνωρίζει απώλειες κοντά στα 50 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο.

Μάλιστα, το σκάνδαλο «χτύπησε» τις μετοχές των εταιρειών Twitter και Snap, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μία αποτυχία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, θα μπορούσε να αποτρέψει τους διαφημιστές και τους χρήστες να τις στηρίξουν, όπως και να οδηγήσει σε πιο σκληρές ρυθμίσεις για τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή από τη βρετανική εφημερίδα Observer και την αμερικανική New York Times, που κατήγγειλαν την παράνομη συγκέντρωση το 2014 προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Στη συνέχεια, η Cambridge Analytica προσελήφθη από την προεκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, στήνοντας μηχανισμό αξιοποίησης των συλλεχθέντων στοιχείων για να επηρεάσει Αμερικανούς ψηφοφόρους υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.