Στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενάμισι έτους.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του και σήμερα θα συναντηθεί στις 10.20 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στις 12.00 θα μεταβεί στο μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το μεσημέρι Παυλόπουλος και Σταϊνμάγερ θα παρακολουθήσουν από κοινού εκδήλωση με θέμα «Νέοι και μέλλον της Ευρώπης» στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το απόγευμα ο Γερμανός πρόεδρος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο Παρασκευή οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στη Μεσσηνία όπου θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάγερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Καλαμάτας, ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Παυλόπουλου.

Πηγή της γερμανικής προεδρίας που μίλησε στην Deutsche Welle σημειώνει ότι τα δύο βασικά μηνύματα του κ. Σταϊνμάγερ θα είναι η ελληνογερμανική φιλία και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη σε μια περίοδο ανόδου των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Η γερμανική πλευρά θα αναφερθεί και στην ιδιαίτερη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, αλλά και την προσφυγική κρίση και τη στάση της Τουρκίας.

Η επίσκεψη Σταϊνμάγερ γίνεται και στον απόηχο δημοσιευμάτων για το προ διετίας πόρισμα της δικομματικής επιτροπής της Βουλής με θέμα τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, ύψους 270 δισ. ευρώ (συν τους τόκους), ζήτημα που, όπως πάντα, αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ επανέλαβε χθες την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι το θέμα είναι «νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο».