Στα τάρταρα τα ποσοστά του συνασπισμού της Μέρκελ

Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στη Βαυαρία

Εξαιρετικά χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις καταγράφουν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία. Οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό επιρρίπτουν ευθύνες προσωπικά στην καγκελάριο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής έρευνας Deutschlandtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest-dimap, ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει συνολικά 41%.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 26%, όσες χάνει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που περιορίζεται στο 15%.

Στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οι Πράσινοι ενισχύονται κατά τρεις μονάδες και φθάνουν το 17%, σταθερή στο 10% παραμένει η Αριστερά, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν και επίσης το 10%. Τα ποσοστά, επισημαίνει ο τηλεοπτικός σταθμός, είναι για τα κυβερνητικά κόμματα τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη μέτρηση.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ ευθύνεται προσωπικά για την κατάσταση της κυβέρνησης με ένα 31% να επιρρίπτει ευθύνες στον Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ η Άντρέα Νάλες συγκεντρώνει μόλις 2%.

Κόλαφος είναι και τα αποτελέσματα για το CSU, το οποίο… αγωνιά για την έκβαση των εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας όπου είναι το προπύργιό του εδώ και δεκαετίας. Μόλις το 17% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ στην ερώτηση σχετικά με τους διάφορους επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, η ικανοποίηση των Γερμανών για τη διαχείριση του θέματος της προστασίας από την εγκληματικότητα φθάνει το 50%, για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου το 31%, για την πολιτική για το κλίμα το 23%.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των Γερμανών ωστόσο θεωρεί «καλή» ως «πολύ καλή» την οικονομική κατάσταση της χώρας.