Ρωσία: Μία «τρομακτική σύγκρουση» μπορεί να προκαλέσει η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ – Moody’s: Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει τα πλήγματα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ομίλου Kommersant, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε σήμερα, δήλωσε ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Αυτό (η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ – σ.σ.) μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση, είναι ακατανόητο, γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Παράλληλα επεσήμανε ότι η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Νότιας Οσετίας το 2008, στην οποία ενεπλάκη η Ρωσία, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Δεν ήταν καθόλου αναπόφευκτη» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Στις 12 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Συμμαχίας να εντάξει τη Γεωργία στους κόλπους της, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα συντελεστεί αυτό. Πριν από δέκα χρόνια στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας είχαν δηλώσει ότι με την πάροδο του χρόνου η Γεωργία και η Ουκρανίαθα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία θα έβλεπε «εντελώς αρνητικά» την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σ’ αυτό της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

 

Συγκεκριμένα η Ρωσία τον Μάιο μείωσε τις επενδύσεις της στα ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουλίου. Τον Απρίλιο το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 48,7 δισεκατομμύρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δεν βρίσκεται πλέον στις πρώτες 30 χώρες που διακρατούν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες τον Απρίλιο επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή την στιγμή στην 30η θέση του καταλόγου βρίσκεται η Χιλή με επενδύσεις ύψους 30,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τον Απρίλιο – λέει η Lindow – όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, κατέστη σαφές ότι οι συναλλαγές σε δολάρια μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα και γι’ αυτό σχεδίασαν τις δραστηριότητες τους με ανάλογο τρόπο. Νομίζω ότι έτσι θα ενεργούσε και ο κάθε υπεύθυνος διαχειριστής».

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μεταδίδονται πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μάλιστα Αμερικανοί γερουσιαστές που εκπροσωπούν και τα δύο κόμματα κατέθεσαν στις 2 Αυγούστου νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στην Ρωσία. Συγκεκριμένα προβλέπει την επιβολή πιo αυστηρών κυρώσεων στον «ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας» «σε ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» και την «επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος». Επίσης, «απαγορεύεται να εκδοθούν άδειες συμμετοχής σε Αμερικανούς πολίτες σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην Ρωσική ομοσπονδία»

Ωστόσο κατά την άποψη της Lindow η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος είναι μικρή, δεδομένου ότι νωρίτερα αυτόν τον χρόνο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές.

«Νομίζω- λέει η Lindow-ότι η εταιρεία Rusal (ρωσικό αλουμίνιο-σ.σ) έχει γίνει για τους ίδιους ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά ως προς το πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Νομίζω ότι ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν».