Ρέκβιεμ για την Καμεράτα; Οι μουσικοί απευθύνονται στον πρωθυπουργό

Στιγμιότυπο από την συναυλία της Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων Μουσικής, στο Πεδίον του Άρεως

Στιγμιότυπο από την συναυλία της Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων Μουσικής, στο Πεδίον του Άρεως 

“Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει ένας μουσικός οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση. Παρακαλούμε θερμά στη διαμεσολάβησή σας” αναφέρουν οι μουσικοί της Καμεράτας σε επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ύστατη έκκληση» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί «άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στη λειτουργία και επιβίωση της Καμεράτας» απευθύνουν με ανοιχτή επιστολή τους οι οχτώ μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας, η οποία «αργοπεθαίνει χωρίς διοίκηση, χωρίς οικονομική βοήθεια».

«Παρατηρείται το εξής παράδοξο: Τα τελευταία χρόνια, ενώ η καμπύλη της καλλιτεχνικής πορείας της Καμεράτα με αρχιμουσικό τον εξαιρετικά άξιο Γιώργο Πέτρου ανεβαίνει συνεχώς προς τα επάνω, η ζωή των μουσικών της γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Εδώ και τρεισήμισι χρόνια έχει παραιτηθεί το Δ.Σ., μια κίνηση που έχει φέρει σε εμάς πολλά προβλήματα: Δεν μπορούμε πρώτα από όλα να πάρουμε καμία επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού» τόνισε ο μουσικός της ορχήστρας Καμεράτα Ηλίας Σακαλάκ μιλώντας στην εκπομπή «Βρε καλώς τους» με τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σακαλάκ οι μουσικοί της Καμεράτας ζητούν «να συγκροτηθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο για να ξέρουμε αν θα ζούμε την επόμενη μέρα και να γίνει εκκαθάριση των οφειλών».

«Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου από το 2015 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης, και όχι μόνον. Από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντας μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων» ανέφερε.