Ο Ζάεφ αναζητά τους δέκα «προθύμους» για την συμφωνία των Πρεσπών – Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζόραν Ζάεφ

Τους δέκα «προθύμους» βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν τις αλλαγές στο σύνταγμα της πΓΔΜ και την συμφωνία των Πρεσπών αναζητεί από σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ μέσα σε πολιτικά τοξικό κλίμα και στην σκιά νέου μπαράζ πιέσεων και προειδοποιήσεων από τους ηγέτες της Δύσης.

Το εγχείρημα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τροφοδοτεί ξανά τους εθνοτικούς και φυλετικούς διχασμούς στην χώρα, το το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης, και η πολιτική σκηνή μετατρέπεται σε αρένα εν μέσω σεναρίων για συνδιαλλαγή και χρηματισμούς βουλευτών. Τα εν λόγω σενάρια διαψεύστηκαν χθες από τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, προκαλεί ωστόσο αίσθηση το γεγονός πως από τους πρώτους που τα δημοσιοποίησαν ήταν ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν κάνοντας μάλιστα λόγο για απειλές εναντίον βουλευτών του VMRO που θέλουν να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό κανάλι Τelma, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει ήδη την θετική ψήφο έξι αντιπολιτευόμενων βουλευτών, το στοιχείο αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται και δεν αποκλείεται να εντάσσεται στον εκατέρωθεν πόλεμο προπαγάνδας που εκτυλίσσεται στα Σκόπια.

Η πρώτη ψηφοφορία, από τις τρεις που απαιτούνται για την επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κι εάν η διαδικασία καταλήξει σε αξιέξοδο ως μοναδικός δρόμος προβάλουν πλέον οι εκλογές είτε στις 25 Νοεμβρίου, είτε στις 2 Δεκεμβρίου.

Η προοπτική των εκλογών διαμορφώνει απολύτως νέα δεδομένα και ανατρέπει ντε φάκτο όλα τα χρονοδιαγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την κύρωση της νέας συμφωνίας – εάν και εφόσον εγκριθούν οι αλλαγές στο σύνταγμα της πΓΔΜ – από την ελληνική Βουλή. Σ’ αυτήν την περίπτωση το ορόσημο του Μαρτίου πολύ δύσκολα μπορεί να παραμείνει εν ισχύ, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί σιωπηλά, με μεγάλη προσοχή μεν αλλά χωρίς παρεμβάσεις, τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Τα διλήμματα, πάντως, προς τα πολιτικά κόμματα της γειτονικής χώρας τίθενται για μια ακόμη φορά καθαρά από την πλευρά των ευρωπαίων του ΝΑΤΟ, σε βαθμό που εγείρονται εκ νέου ζητήματα και αντιδράσεις για την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ ήταν ο πρώτος που ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται «plan B» και πως η πΓΔΜ δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στην βορειοατλαντική συμμαχία εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο μήνυμα περιλαμβάνει και η επιστολή που έστειλε χθες η γερμανίδα καγελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η συμφωνία με την Ελλάδα «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης» και «επιπλέον αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Το κείμενο για την συνταγματική αναθεώρηση που έχει πλέον καταθέσει στην Βουλή η κυβέρνηση Ζάεφ προβλέπει την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού στην συνταγματική ονομασία της χώρας, ήτοι την μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αλλαγές στο προοίμιο και στο άρθρο 3 που αφορά τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Ζητείται επίσης από τους βουλευτές να εγκρίνουν και την αλλαγή του άρθρου 49 όπου υπήρχε αναφορά σε «Μακεδόνες» που ζουν σε γειτονικές χώρες. Εδώ η διατύπωση αλλάζει και αναφέρεται σε «διασπορά»,  στη βάση όσων προβλέπονται και στο ελληνικό Σύνταγμα.

 

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σήμερα όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την μακεδονο-ελληνική συμφωνία», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέςο κοινωνικής δικτύωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*