Ολιστικό σχέδιο μέτρων με στόχο να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει δράση μετά την τραγωδία στην ανατολική Αττική και ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως «τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί» ανακοινώνοντας 20 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης. Πολιτεία και υπηρεσιακοί παράγοντες καλούνται να αναμετρηθούν με τις παθογένειες δεκαετιών.

Αποφασισμένος να σπάσει αβγά, όπως άλλωστε το είχε προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο πριν από μερικές μέρες, εμφανίστηκε την Τρίτη (08/08) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Βρέθηκε στο Λαύριο, όπου αρχικά συνάντησε επιτροπές κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής και τους διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανακούφισή τους και εν συνεχεία προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Επικρατείας (Π. Σταθάκης, Χ. Σπίρτζης, Δ. Τζανακόπουλος), του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αλλά και διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν σχέση με το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

«Ό,τι καταστρέφει δάση και αιγιαλό, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη δίωρη σύσκεψη.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκαν 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.

Παρεμβάσεις

«Μας κουνούν το δάχτυλο πάνω από τα αποκαΐδια»

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι περιοχές που έχουν πληγεί «θα ανοικοδομηθούν τάχιστα σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα παρθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στο σύνολο της Αττικής αλλά και της χώρας καθώς «ήρθε η ώρα για όλη την Ελλάδα να δώσει τη μάχη για να απαλλαγεί από την κληρονομιά ενός φαύλου παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της στις πυρκαγιές και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί για αυτοκριτική, τώρα μόνο μας κουνούν το δάχτυλο πάνω από τα αποκαΐδια».

Αυτό -παρατήρησε- στην καλύτερη περίπτωση, γιατί «στη χειρότερη ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό με ένα πλατύ χαιρέκακο, θα ‘λεγα, χαμόγελο ευτυχίας, μετά τη συνέντευξη Τύπου για τους 90 νεκρούς. Αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία. Να αποκομίσουν πολιτικά, προσωπικά, και μικροκομματικά οφέλη».

«Ας είναι. Όλοι θα κριθούμε», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εμείς, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, γιατί εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο σήμερα, με όλες αυτές τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αλλά τις κληρονομήσαμε για να τις αλλάξουμε όχι για να τις διαιωνίσουμε κι εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει και θα τελειώσει».