Οι πέτρινοι γίγαντες που ξεκουράζονται στη ναξιώτικη γη

Μπορεί η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις, φτάνοντας στη Νάξο, να είναι η επιβλητική κι εντυπωσιακή Πορτάρα, το πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα, στην είσοδο του λιμανιού, αλλά κάποια άλλα γλυπτά θα σου μείνουν αξέχαστα, όταν αφήσεις πίσω σου το μεγαλύτερο και για πολλούς ωραιότερο νησί των Κυκλάδων.

Οι επιβλητικοί κούροι και η ιστορία τουςΑποτέλεσμα εικόνας για Οι πέτρινοι γίγαντες στη Ναξο

Οι κούροι γίγαντες είναι αναμφίβολα τα πιο θεαματικά γλυπτά του νησιού και από τα πιο γνωστά αξιοθέατά του. Πρόκειται για γιγάντια αγάλματα ανδρών, κούρων, που αναπαύονται εδώ και αιώνες στο φιλόξενο έδαφος της Νάξου. Χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο, 7ο-6ο αιώνα π.Χ., και φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν μισοτελειωμένα στις θέσεις όπου κάποτε άρχισαν να σμιλεύονται.

Ο μεγαλύτερος Κούρος είναι αυτός κοντά στον Απόλλωνα, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται κοντά στις Μέλανες και το Φλεριό. Με τα επιβλητικά δέκα μέτρα του, ο κούρος του Απόλλωνα θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα. Τους Κούρους του Απόλλωνα και των Μελάνων μπορείτε να τους επισκεφθείτε όλες τις μέρες του χρόνου και όλες τις ώρες, αφού βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο.

 

Ανυπέρβλητη ομορφιά στην καρδιά των Κυκλάδων

Ανυπέρβλητη ομορφιά στην καρδιά των Κυκλάδων

Στη Νάξο πάντα επιστρέφεις – Δείτε τις φωτογραφίες

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται στην καρδιά του νησιωτικού συμπλέγματος και υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού. Ιστορία, μυθολογία, εκπληκτικής ομορφιάς τοπία, υπέροχες παραλίες, φιλόξενοι άνθρωποι, όλα αυτά μαζί συνθέτουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό ενός από τα ωραιότερα- αν όχι του ωραιότερου- νησιά του Αιγαίου.

Ο μύθος λέει πως ο Δίας μεγάλωσε στη Νάξο, κι έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού έχει το όνομά του: Ζευς ή για τους ντόπιους Ζας. Στη Νάξο εγκατέλειψε, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Θησέας την Αριάδνη. Εκεί την είδε ο Διόνυσος και την ερωτεύτηκε. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το όνομα του νησιού φαίνεται να προέρχεται από τον Νάξο, τον ηγεμόνα των πρώτων αποίκων. Η ιστορία του νησιού έχει πολύ βαθιές ρίζες, καθώς φαίνεται πως κατοικείται αδιάκοπα τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ. Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού είναι οι κούροι, μισοτελειωμένα κολοσσιαία αγάλματα ανδρών, στις Μέλανες και στον Απόλλωνα.

Όσα κι αν διαβάσει κανείς για την ιστορία του νησιού, τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στο συναίσθημα που προκαλεί η Νάξος στον επισκέπτη. Το επιβλητικό καλωσόρισμα της Πορτάρας-  η τεράστια πύλη στα ερείπια του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα- διαδέχονται οι βόλτες στα δρομάκια της Χώρας αλλά και η γνωριμία με τους εκπληκτικούς ορεινούς οικισμούς του νησιού, όπως η Απείρανθος και το Φιλώτι. Τα μπάνια στις φημισμένες παραλίες της Νάξου, όπως η Αγία Άννα, η Πλάκα, ο Άγιος Προκόπιος, η Μικρή Βίγλα- θα σας μείνουν αξέχαστα. Όπως και οι φιλόξενοι άνθρωποι του νησιού, που με τον φιλόξενο τρόπο τους σε κάνουν να αγαπήσεις κι εσύ τον τόπο τους σαν να ήταν δικός σου.

ΝΑΞΟΣΝΑΞΟΣΝΑΞΟΣΝΑΞΟΣ