Νεκρή μια 23χρονη έγκυος και η κόρη της από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – Συρία: Σχεδόν 35.000 οι υποψήφιοι στις πρώτες τοπικές εκλογές μετά το 2011

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην κοινότητα Ντάιρ αλ Μπάλα, έπληξε σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα 23 ετών, εννιά μηνών έγκυος, και η μικρή της κόρη, 18 μηνών, ενώ ο πατέρας τραυματίστηκε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Νωρίτερα ένα μέλος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, 30 ετών, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στοχοθετήθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε τον θάνατο του μαχητή. Πρόσθεσε πως άλλοι οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ απαντά ξανά με επίδειξη αεροπορικής ισχύος στις ρουκέτες

Περίπου 70 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκ των οποίων οι περισσότερες  έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, ενώ 11 αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας. Δύο από τις ρουκέτες αυτές έπεσαν στη μεθοριακή ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Σε προηγούμενο ανακοινωθέν του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η αεροπορία ανταπέδωσε στις εκτοξεύσεις ρουκετών στοχοθετώντας «τρομοκρατικές εγκαταστάσεις» της Χαμάς.  Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως η παλαιστινιακή αντίσταση εκτόξευσε μεγάλο αριθμό ρουκετών εναντίον «θέσεων του εχθρού γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες Υγείας της Γάζας. Η Χαμάς ανέφερε πως ο Παλαιστίνιος ονομαζόταν Αλί Γαντούρ και ανήκε στον ένοπλο βραχίονα του κινήματος.

Στη Σντερότ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα μιας ρουκέτας, ενώ πολλοί άλλοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με νευρικό κλονισμό, ανέφεραν οι ισραηλινές υπηρεσίες υγείας. Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικόνιζαν ένα σπίτι και αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές από τις ρουκέτες που έπεσαν στη Σντερότ.

Ο ΟΗΕ καλεί και τα δύο μέρη να αποφύγουν «κλιμάκωση της βίας»…

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και κατήγγειλε ειδικά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Χαμάς. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ και ειδικά για τις πολυάριθμες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) εναντίον κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για το Μεσανατολικό, ο Νικολάι Μλαντένοφ, καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Το «κατά λάθος» χτύπημα από το Ισραήλ

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν την επομένη του θανάτου δύο μελών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς διεμήνυσε την ημέρα εκείνη πως το Ισραήλ «θα πλήρωνε το τίμημα».

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο πλήγμα του στρατού εναντίον των μελών της Χαμάς αποφασίστηκε «κατά λάθος» διότι είχε εκτιμηθεί πως από τη θέση όπου βρίσκονταν είχαν προέλθει πυρά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χαμάς ανέφερε ότι οι μαχητές της που σκοτώθηκαν συμμετείχαν σε μια άσκηση και ότι το πλήγμα έγινε ενώ τον συγκεκριμένο τομέα επισκέπτονταν ανώτερα στελέχη της.

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Η νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται έμμεσα το ενδεχόμενο να συνάψουν εκεχειρία, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου και του ΟΗΕ. Ηγετικά στελέχη της Χαμάς πήραν μέρος τις τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις στη Γάζα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά ισραηλινά ΜΜΕ, τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι συναρμόδια για θέματα ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά τους όρους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σχεδόν κάθε Παρασκευή από την 30ή Μαρτίου εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια και υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν κατά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας από την 30ή Μαρτίου. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου από πυρά ενός Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στο Τείχος. Επρόκειτο για τον πρώτο ισραηλινό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του σε αυτόν τον τομέα από τον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ το 2014.

 

Οι αρμόδιες επιτροπές για τους υποψηφίους επικύρωσαν 34.553 υποψηφιότητες ανάμεσα σε 55.164 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν 18.478 έδρες” έναντι 17.000 εδρών που ήταν στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε ο Σλεϊμάν αλ-Κάεντ, πρόεδρος της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

“Μεγάλος αριθμός χωριών έχει μετατραπεί σε δήμους, εξ ου και η αύξηση του αριθμού των εδρών (στα δημοτικά συμβούλια) και κατά συνέπεια του αριθμού των υποψηφίων”, εξήγησε.

Αντίθετα, ουδεμία υποψηφιότητα κατατέθηκε σε ορισμένες επαρχίες όπως η Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, η Χασάκα, στη βορειοανατολική και η Ντεράα, στη νότια χώρα. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν κατά το ήμισυ το δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και την πρωτεύουσά της αλλά στην επαρχία Χασάκα δεν ελέγχουν παρά μερικά σημεία των πόλεων Καμισλί και Χασάκα.

Επίσης τον περασμένο μήνα ανακατάλαβαν το σύνολο της επαρχίας Ντεράα, η οποία θεωρείτο το προπύργιο της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης ‘Ασαντ το 2011.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν στο εξής σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας, ενώ οι τζιχαντιστές, οι αντάρτες και οι κούρδοι πολιτοφύλακες μοιράζονται το υπόλοιπο του εδάφους.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η κυβέρνηση μπορεί να εγκαταστήσει ειδικά εκλογικά κέντρα μέσα στην πόλη Χάμα ώστε να επιτρέψει την καταγραφή των εν δυνάμει υποψηφίων περιοχών που δεν ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις –κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και στη Ράκα, στη βόρεια χώρα.

Η χώρα διοργάνωσε βουλευτικές εκλογές το 2016, ενώ οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 2014, στο τέλος των οποίων ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ εξελέγη για μια νέα επταετή θητεία.

Τα νέα τοπικά συμβούλια που θα αναδειχθούν στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του επαρχιακού συμβουλίου της Δαμασκού, Μπασάρ αλ-Χάφαρ. “Θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ανάπτυξης, να προτείνουν προγράμματα επενδύσεων και να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τη φάση της ανοικοδόμησης“, πρόσθεσε.

Ενισχυμένος από τις νίκες που κατήγαγε ο συριακός στρατός, ο Άσαντ έχοντας τη στήριξη της Μόσχας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ανοικοδόμηση της Συρίας συνιστά στο εξής τη βασική του προτεραιότητα.