Μπίζνα» Μουφτή στην Ξάνθη με βεβαιώσεις θρησκεύματος σε μαθητές

Αποτέλεσμα εικόνας για Μουφτής Ξάνθης

Μια σειρά από αρνητικές παρενέργειες είχε η άρνηση των υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης την περασμένη εβδομάδα να χορηγήσουν στους υποψήφιους των πανελληνίων από τη μειονότητα, βεβαιώσεις για το θρήσκευμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ποσόστωση των μουσουλμάνων της Θράκης κατά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τους γονείς προέτρεψαν να απευθυνθούν στο Μουφτή Ξάνθης που αξίωσε την καταβολή ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, περίπου στα 50 ευρώ, προκειμένου να τους χορηγήσει βεβαιώσεις, αρκετές μάλιστα παράτυπα καθώς οι μισοί και πλέον γάμοι στη Θράκη είναι πολιτικοί και άρα η Μουφτεία δεν μπορεί να βεβαιώσει το θρήσκευμα των παιδιών.

«Μπίζνα» Μουφτή στην Ξάνθη με βεβαιώσεις θρησκεύματος σε μαθητέςΑποτέλεσμα εικόνας για Μουφτής Ξάνθης

Παρενέβη το Υπουργείο Παιδείας και η Εισαγγελία της Ξάνθης που έδωσε εντολή στο Δήμο να εκδώσει τις σχετικές βεβαιώσεις με αποτέλεσμα οι γονείς των μαθητών, που είχαν πληρώσει,  να συγκεντρωθούν εξαγριωμένοι στη Μουφτεία Ξάνθης ζητώντας πίσω τα χρήματα. Ο Μουφτής αναγκάστηκε να τα επιστρέψει αλλά οι  γονείς υποστήριξαν ότι τους απείλησε πως θα τον χρειαστούν και στο μέλλον ενώ για την επιβολή της τάξης χρειάστηκε και η παρέμβαση της Αστυνομίας που ενημέρωσε τους γονείς ότι μπορούν να υποβάλλουν μηνύσεις, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

Παρέμβαση Κώστα Γούναρη

Στο θέμα παρενέβη ο δικηγόρος Κωστας Γούναρης, γνωστός για τη δράση του γύρω από τα θέματα της Σαρία,  μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό δικονομικού πλαισίου στις υποθέσεις που χειρίζονται οι Μουφτήδες στη Θράκη, μετά το Νόμο για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στον ισλαμικό νόμο για τους πολίτες της Θράκης. Με ανάρτησή του, επικαλείται μαρτυρίες ειδικών για τον τρόπο που αποδίδουν δικαιοσύνη οι Μουφτήδες ενώ εκφράζει ερωτηματικά για την πιθανή παρέμβαση των αρχών μετά τα πρόσφατα περιστατικά.

Πριν από λίγες μέρες γράφτηκε στον τοπικό τύπο ότι γονείς υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 50 ευρώ στο Μουφτή Ξάνθης προκειμένου να λάβουν μία βεβαίωση για τα παιδιά τους, που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 20-12-2017 μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας Θράκης αναφερόμενος στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης από τους Μουφτήδες είπε κατά λέξη (από τα πρακτικά της Βουλής): «……Ο Μουφτής σε ένα μικρό γραφείο με τέσσερις, πέντε καρέκλες αποφασίζει, πληρώνεται και τους στέλνει στο καλό, δίνοντας διαζύγιο……».
Το γεγονός ότι Ευρωπαίοι Έλληνες πολίτες «υποχρεώνονται» να πληρώσουν σε μία δημόσια υπηρεσία (οι Μουφτείες εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) μήπως θα έπρεπε να προβληματίσει τους κάθε είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας;

Aντιπολίτευση σε λάθος δρόμο

Το θέμα των Μουφτήδων έχουν επανέλθει με δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τύπου που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση των δύο διορισμένων Μουφτήδων προκειμένου να προχωρήσει στην εκλογή Μουφτήδων. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν συνδέεται με την παραίτηση των δύο προσώπων, που επιχειρείται από κύκλους του βαθέως κράτους που προωθούν την αντικατάστασή τους, ως μια προσπάθεια να διασωθεί ο παρωχημένος θεσμός του διορισμένου μουφτή με δικαστικές αρμοδιότητες από δύο πρόσωπα με στοιχειώδη συγκρότηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά την ανεπάρκεια που αποδεικνύεται, το ζήτημα των δικαστικών αρμοδιοτήτων (που πλέον είναι απολύτως προαιρετικές) και των διορισμένων Μουφτήδων δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα θεσμών. Έτσι , οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, όταν το επιτρέψουν οι συσχετισμοί, αφορούν στην  ανάδειξη των Μουφτήδων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (και όχι καθολική εκλογή) με αμιγώς θρησκευτικά καθήκοντα και καμία δικαστική αρμοδιότητα.

 

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*