Μια αναγκαία διευκρίνιση… Τάσος Παππάς

Καλός συνάδελφος διαβάζοντας το άρθρο μου στην έντυπη έκδοση για τον Α. Σαμαρά «Κοροϊδία erga omnes» (9-10-2018) μου επισήμανε ότι υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για το Μακεδονικό μετά την επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι στο άρθρο του με τον τίτλο «Τότε και έκτοτε» στην «Καθημερινή» 16-3-2008. Πράγματι, ο κ. Σαμαράς έλεγε τότε ότι «εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη σύνθετη ονομασία, αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας».

Πώς θα γινόταν αυτό, δηλαδή να δεχθούν οι γείτονες και ένα όνομα που βολεύει εμάς και να το χρησιμοποιούν εντός και εκτός της χώρας τους, δεν το εξηγούσε, αλλά ας είναι.

Επιπλέον προς ενίσχυση της άποψης του παρέπεμπε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ανδρέα Παπανδρέου ο όποιος, όπως έγραφε ο κ. Σαμαράς, είχε δηλώσει «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο Μακεδονία υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

Να θυμίσω εδώ ότι τη γλώσσα την «δώσαμε» στους γείτονες το 1977 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπουργός Άμυνας ο μέντορας του κ. Σαμαρά και υπεράνω υποψίας για ενδοτική στάση στα λεγόμενα εθνικά θέματα, Ευάγγελος Αβέρωφ. Τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν στον ΟΗΕ.

Όσο για τη δέσμευση του Α. Παπανδρέου ως προς το όνομα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: υπάρχει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995-αυτός ήταν πρωθυπουργός- με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ. Το «Μ» δεν είναι Μαλαισία, είναι Μακεδονία.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τασος παππας