Μηνύματα για προσφυγικό και ευρωεκλογές – Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Επίλυση των όποιων διαφορών από το μακρινό παρελθόν με βάση το διεθνές δίκαιο

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μαζί με τη σύζυγό του, συνοδευόμενοι από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, βρέθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην προσφώνησή του προς το Γερμανό ομόλογό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού έκανε εισαγωγικά λόγο για «άριστες», όπως είπε, διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι χώρες τους «συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη σε μια κρίσιμη για την ήπειρο χρονιά λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου -με πρώτη το προσφυγικό- και εξήρε τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει, όπως είπε, με κάποιους άλλους εταίρους.

Δεύτερη προτεραιότητα, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ.

Ο ΠτΔ επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη γειτονική χώρα αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχεια και σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνάμγερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών και έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον στην επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του για με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατήρησε πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο Μαξίμου

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάγερ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είναι σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το μεσημέρι Παυλόπουλος και Σταϊνμάγερ θα παρακολουθήσουν από κοινού εκδήλωση με θέμα «Νέοι και μέλλον της Ευρώπης» στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Το απόγευμα ο Γερμανός πρόεδρος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο (Παρασκευή) οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στη Μεσσηνία, όπου θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάγερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Παυλόπουλου.

 

Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Επίλυση των όποιων διαφορών από το μακρινό παρελθόν με βάση το διεθνές δίκαιο

Στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και στην αλλαγή σελίδας στη χώρα έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια σκληρής λιτότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις “όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν”, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλί αλλά «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε»

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης και έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, που όπως είπε απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση, δηλώνοντας παράλληλα περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα γενναίο, θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι μοντέλο συνεννόησης για δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το μομέντουμ που επισκέπτεστε την Ελλάδα, η επίσκεψη σας μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Για όποιες διαφορές έχουμε, θα πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας απομονώνοντας τις ακραίες φωνές», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη θα βρεθεί στη σωστή πλευρά.