Με αιφνίδιο θάνατο κινδυνεύει ο αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά

Στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τούρκου αγωνιστή, ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά επικεντρώθηκε η επιτροπή αλληλεγγύης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε (Δευτέρα) στις 12 το μεσημέρι.

Παρόντες στην επιτροπή ήταν η Μάνια Μπαρσέφσκι (ΛΑ.Ε.), η Δέσποινα Σπανού (ΛΑ.Ε.), η Κωστούλα Κανδηλιώτη (δικηγόρος), η Μαριάνα Τζεφεράκου (συνήγορος του Καγιά), καθώς και μέλη – συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρθηκε, ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Τουρκούτ Καγιά διανύει την 40η ημέρα απεργίας πείνας (λαμβάνει μόνο νερό, αλάτι και ζάχαρη) και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει με αιφνίδιο καρδιαγγειακό συμβάν.

Σύμφωνα με την ιατρό Όλγα Κοσμοπούλου (επιμελήτρια Α’ στο ΕΣΥ), ο Τούρκος αγωνιστής έχει υποστεί 12% απώλεια του αρχικού του βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος εξετάστηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες που φορούσε.

Έκκληση προς κυβέρνηση και Κοντονή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης απευθύνθηκε ακόμα μία έκκληση προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να μην εκδοθεί ο Καγιά στην Τουρκία, όπως αποφάσισε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος. Η επιτροπή υπογράμμισε ότι ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία της να έρθει σε επαφή με τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε συνάντηση μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο καταδικασμένος ως «τρομοκράτης» στην Τουρκία (για τη στάση του υπέρ του κουρδικού κινήματος) αναμένεται να υποστεί νέα βασανιστήρια σε περίπτωση που επιστρέψει στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν δράσεις υπέρ του Καγιά, μεταξύ των οποίων είναι η πορεία την ερχόμενη Τετάρτη και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη του Καγιά στην Υπηρεσία Ασύλου, καθώς ο Τούρκος αγωνιστής έχει αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας.