Μήνυση κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Μήνυση κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Στο επίκεντρο οι πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μήνυσε τη Γαλλία, στο Διεθνές ποινικό Δικαστήριο, η Γαλλική Πολυνησία, με αιχμή τις πυρηνικές δοκιμές του Παρισιού στη χώρα.

«Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας» πρόσθεσε ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος της Γαλλικής Πολυνησίας Όσκαρ Τεμαρού και πρώην πρόεδρος της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνόδου για την Γαλλική Πολυνησία, που είχε διοργανωθεί στους κόλπους ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για θέματα αποαποικιοποίησης.

«Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας στις 2 Οκτωβρίου καταθέσαμε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η προσφυγή αυτή στη δικαιοσύνη έχει στόχο να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους εν ζωή Γάλλους που διετέλεσαν πρόεδροι από τότε που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές κατά της χώρας μας» σημείωσε.

«Για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας. Αντίθετα με όσα λένε οι Γάλλοι, εμείς δεν είχαμε δεχθεί να φιλοξενήσουμε τις δοκιμές αυτές, μας τις επέβαλαν με την άμεση απειλή της εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης, αν αρνιόμαστε» σημείωσε ο Όσκαρ Τεμαρού.

Ο αυτονομιστής ηγέτης διευκρίνισε ότι από το 2013 επιδιώκουν «υπεύθυνο διάλογο» με «τη διοικούσα δύναμη» υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Αλλά τα αιτήματά τους προς τη Γαλλία για να ξεκινήσουν διάλογο «αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας Εντουάρ Φριτς, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της πλειοψηφίας του, μίλησε επίσης χθες στην επιτροπή του ΟΗΕ.

«Δηλώνω εκ νέου ότι η χώρα μου, η Γαλλική Πολυνησία, είναι μια χώρα αυτόνομη που διοικείται ελεύθερα και δημοκρατικά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η χώρα του «δεν ζει καθόλου σε μια αποικιακή κατάσταση ούτε σε μια κατάσταση καταπίεσης».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας υπενθύμισε την ευρεία νίκη του τον περασμένο Μάιο, απέναντι στο αυτονομιστικό κόμμα, το οποίο στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία κυρίως στα πυρηνικά και την αποαποικιοποίηση και υπερασπίστηκε την παραμονή της Γαλλικής Πολυνησίας στην Γαλλική Δημοκρατία.

Ο αυτονομιστής βουλευτής Μοετάι Μπράδερσον καταδίκασε «την άδεια καρέκλα της Γαλλίας» στη σύνοδο αυτή στον ΟΗΕ. Από το 1966 ως το 1996, στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκαταούφα έγιναν 193 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές οι οποίες είχαν συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών και στο περιβάλλον. Το 2010, με νόμο θεσπίστηκε διάταξη περί αποζημίωσης, η οποία ωστόσο κρίνεται ότι είναι υπερβολικά περιοριστική, σύμφωνα με ενώσεις βετεράνων που έχουν προσβληθεί από ασθένειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία.