Κραυγή αγωνίας από 35 ΜΚΟ που ζητούν «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη – Άγκυρα: Οι ΗΠΑ πρέπει να σπάσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους

Τριάντα πέντε υεμενίτικες και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν την Τετάρτη (7/11) την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη, χώρα όπου όπως τόνισαν «14 εκατομμύρια» άνθρωποι πλέον «απειλούνται με λιμοκτονία».

Την κοινή έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), οι ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action Contre la Faim), CARE International, Oxfam, Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) και υεμενίτικες οργανώσεις.

«14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά απειλούνται να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη», τονίζουν οι οργανώσεις αυτές. «Περισσότερο παρά ποτέ, επείγει να αναληφθεί δράση», προσθέτουν. «Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου, οι Υεμενίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο

«Καλούμε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, να αναστείλουν κάθε προμήθεια όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη, να καταδικάσουν κάθε επίθεση εναντίον των αμάχων και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από οποιοδήποτε μέρος και αν διαπράττονται και να υποστηρίξουν διεθνείς έρευνες για αυτές τις παραβιάσεις», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη δεν είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής», αλλά «άμεση συνέπεια των ακραίων περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα εμπόλεμα μέρη στην πρόσβαση στην τροφή, στα καύσιμα, στα εισαγόμενα φάρμακα και στην ανθρωπιστική βοήθεια», τονίζουν οι ΜΚΟ.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων προστέθηκαν σε μια σειρά παραδειγμάτων της αθέτησης από τη Σαουδική Αραβία των κανόνων του διεθνούς συστήματος και έφεραν ξανά στο φως για τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, την ανάγκη να επανεξετάσουν την εταιρική σχέση τους με το Ριάντ», συνεχίζει το κείμενο.

«Κάθε προμηθευτής όπλων στη συμμαχία την οποία διοικούν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ηθική και νομική ευθύνη να φροντίζει ότι η συμμαχία τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη», κατά την κοινή ανακοίνωση των ΜΚΟ.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, αφότου επενέβη σε αυτόν τον Μάρτιο του 2015 η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί ως Χούτι, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, κατά τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι στη χώρα αυτή εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

 

Άγκυρα: Οι ΗΠΑ πρέπει να σπάσουν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους

Η Τουρκία χαιρέτισε με επιφύλαξη την απόφαση των ΗΠΑ να προσφέρουν χρηματικές αμοιβές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτερων στελεχών της εκτός νόμου κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον πρέπει παράλληλα να διαλύσει τη συμμαχία της με τους Κούρδους μαχητές στην βόρεια Συρία. Χθες η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Μουράτ Καραγιλάν, έως και 4 εκατομμυρίων στην περίπτωση του Τζεμίλ Μπαγίκ και 3 εκατομμυρίων σε αυτήν του Ντουράν Καλκάν. Τα τρία στελέχη του PKK συγκαταλέγονται εξάλλου στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η κίνηση ακολουθεί μια σειρά βημάτων που έγιναν τον τελευταίο μήνα προς την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Εντούτοις, εξακολουθούν να υφίστανται βαθιές διαφορές, όπως η στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει τον συριακό βραχίονα του PKK. Η οργάνωση αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα θετικό αλλά «πολύ αργοπορημένο» βήμα και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει την ίδια πολιτική για το YPG όπως κάνει για το PKK.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επικήρυξη από την μια πλευρά ηγετών του PKK και από την άλλη την αποστολή φορτηγών με όπλα και πυρομαχικά στο YPG», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επίσης ανέφερε ότι αναμένει τις ΗΠΑ να στηρίξουν την ανακοίνωση με συγκεκριμένη δράση στη Συρία και το Ιράκ «ενάντια στο PKK και των προεκτάσεων του».

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα χαλαρώσει τη στάση της ενάντια στο YPG για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι κάθε στήριξη στο PYD και το YPG είναι μια άμεση ή έμμεση στήριξη στο PKK.

Νωρίτερα σήμερα μια πηγή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν έναν Κούρδο μαχητή του YPG που άνοιξε πυρ από τη Συρία εντός της τουρκικής επικράτειας, στην πιο πρόσφατη σύγκρουση στα σύνορα των δύο χωρών μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων μαχητών ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.