Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την Λεπέν – Προβληματισμός στη Ρώμη: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας που κατέχει 14 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο απέκλεισε μια συμμαχία με τη Μαρί Λεπέν στις επικείμενες ευρωεκλογές του 2019, σύμφωνα με το Reuters.

«Το κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θα καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι με τη Λεπέν» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ρομπέρτο Φίκο, στέλεχος του κινήματος, στο περιθώριο συζήτησης του Ευρωκοινοβουλίου για το μεταναστευτικό.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιοο οποίος επίσης απέκλεισε μια ακροδεξιά συμμαχία για τις ευρωεκλογές σε δηλώσεις του στη Ρώμη, σύμφωνα με τα ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιά, ούτε ακροαριστερή ομάδα» σημείωσε ο Ντι Μάτζιο, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις τόσο από τη Μαρί Λεπέν όσο και από το πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, τον οποίο κατέταξε ως σύμμαχο της ιταλικής Λέγκας του Βορρά.

 

Με το ιταλικό σπρεντ να αγγίζει τις 315 μονάδες -την αρνητικότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013- και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου να αυξάνονται άνω του 3,5%, πραγματοποιείται απόψε νέα έκτακτη συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης για να συζητηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι, όπως και ο υπουργός οικονομικών Τζοβάννι Τρία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κύριο ζητούμενο θα είναι η εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ» επιμένει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε, από την Φλωρεντία, στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της ιταλικής δημόσιας οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι μεγαλύτερη.

«Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Έχουμε καταρτίσει με μεγάλη προσοχή τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας», τόνισε ο Κόντε. Πρόσθεσε, δε, ότι «το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας».
 
«Πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να εκφράσει όλη την θετική δυναμική της και να ασχοληθούμε με την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Πάντα με απόλυτη σωφροσύνη», ολοκλήρωσε ο Κόντε.