Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για διασωση προσφυγων

Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στην τουρκική Χουριέτ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Ελλάδα εντάσσεται επί της ουσίας στην κεντρική συμφωνία με την ΕΕ και είναι δύσκολο να εξαιρεθεί από αυτήν. Η συμφωνία προβλέπει πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή και στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Παράλληλα η Άγκυρα, βάσει της συμφωνίας, υποχρεώνεται να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Μάλιστα και στο παρελθόν, μετά την πρώτη απόφαση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η Τουρκία είχε ανακοινώσει «πάγωμα» της διμερούς συμφωνίας, ωστόσο αυτό δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Μένει λοιπόν να φανεί πως σκέφτεται η Τουρκία να εφαρμόσει την απειλή της ή αν πρόκειται για «κενά» λόγια στο πλαίσιο της προεκλογικής επικοινωνιακής τακτικής.

Σε κάθε περίπτωση με τη δήλωση Τσαβούσογλου κλιμακώνεται η επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία, καθώς είχαν προηγηθεί και πολλές άλλες με κορυφαία τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος ανέφερε πως η Άγκυρα θα βρει τρόπο να απαγάγει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Επιπλέον σε Τουρκικά μέσα υπήρξαν πληροφορίες τις τελευταίες ώρες για εντολή στον Τουρκικό πολεμικό ναυτικό να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο στο Αιγαίο. Η εντολή φέρεται να δόθηκε «λόγω της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο» και ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες έως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μέχρι τις 24 Ιουνίου λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια κλιμάκωση της επιθετικότητας καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν διασφαλίζει το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα και επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση. Με δεδομένο πως τα πράγματα στην οικονομία είναι σε τραγικό επίπεδο και η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την κρίση, ο Ερντογάν επιχειρεί να στρέψει ξανά την προσοχή στα εθνικά – στρατιωτικά θέματα που θεωρεί πως είναι και ένα πιο ευνοϊκό πεδίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*