Η ΝΔ με το όπλο της πρότασης μομφής παρά πόδα * Μόνο η Γεννηματά κατά της συμφωνίας

Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της ΝΔ

Οι τρεις κινήσεις μιας στρατηγικής για την αποδόμηση της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ και η μάχη της δεξιάς με τους ΑΝΕΛ. Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ για να μπλοκάρει την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες για το Σκοπιανό, με τις πληροφορίες να δίνουν ως επικρατέστερο σενάριο την κατάθεση της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σήμερα το απόγευμα.

Ήδη οι απαιτούμενες υπογραφές των βουλευτών -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έχουν μαζευτεί και ουσιαστικά η καθυστέρηση στην κατάθεση της πρότασης μομφής για σήμερα, ή έστω το αργότερο ως αύριο το πρωί οφείλεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει το σήμα ότι μπλοκάρει τις όποιες αποφάσεις του Eurogroup της 21 Ιουνίου. Μάλιστα χτες κατά τη συνάντησή του με τον Κλάους Ρένγκλινγκ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση του χρέους που να αποτυπωθεί στις αποφάσεις της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η πρόταση μομφής είναι η τρίτη κατά σειρά κίνηση που κάνει η ΝΔ στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που ακολούθησε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι επίκειται η ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Η πρώτη ήταν να καταγγείλει έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο θέτοντας ακριβώς αυτό το ζήτημα και ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η δεύτερη σε συνέχεια της πρώτης ήταν να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εξουσιοδότησης από την βουλή κατά το παράδειγμα του 2015 λίγο πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Και πλέον η τρίτη κίνηση ως φυσιολογική κλιμάκωση των προηγούμενων είναι η πρόταση μομφής.

Ο στόχος της ΝΔ είναι η άσκηση πίεσης κυρίως πάνω στους ΑΝΕΛ. Ο Μάκης Βορίδης χτες μιλώντας στη βουλή τόνισε χαρακτηριστικά “ένας ένας οι ΑΝΕΛ θα τοποθετηθούν αν εξουσιοδοτούν τον κ. Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία”.

 

Μόνο η Γεννηματά κατά της συμφωνίας

Χωρίς συμφωνία και χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το Πολιτικό Συμβούλιο στο Κίνημα Αλλαγής με αντικείμενο το Μακεδονικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έξι μέλη του οργάνου μόνο η Φώφη Γεννηματά ήταν αρνητική κάνοντας λόγο για κακή συμφωνία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας.

Από την άλλη πλευρά, με θετικό τρόπο προσέγγισαν τη συμφωνία οι Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Καμίνης, ενώ τηλεφωνικά μετέφερε τις απόψεις του ο απών στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Αν και οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν ήταν συντριπτικά υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας (με αναλογία πέντε προς ένα, αφού μόνο η επικεφαλής του φορέα Φ. Γεννηματά εκφράστηκε αρνητικά και μειοψήφησε), εν τούτοις δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί απόφαση και να διαμορφωθεί κοινή θέση.

Αυτός φαίνεται πως ήταν ένας τακτικός ελιγμός που επελέγη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διόγκωση της κρίσης που ήδη σοβεί στο Κίνημα Αλλαγής και θα δοκίμαζε τη συνοχή του ομοσπονδιακού εγχειρήματος.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συνδράμουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους οι Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Πωλίνα Λάμψα και Γιάννης Μεϊμάρογλου.