Επισιτιστική βοήθεια στην Υεμένη στέλνει ο ΟΗΕ – Αιθιοπία: Η αστυνομία εντόπισε ομαδικό τάφο στον οποίο εκτιμά ότι βρίσκονται 200 πτώματα

Υεμένη: Η επισιτιστική κρίση σκοτώνει ένα παιδί κάθε δέκα λεπτά

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να διευρύνει τα προγράμματα βοήθειας στην Υεμένη, να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 14 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν τον μισό πληθυσμό της πάμφτωχης, εμπόλεμης χώρας, ο οποίος απειλείται από λιμό. «Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) καταρτίζει σχέδια για να χορηγεί βοήθεια σε έως και 14 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα, έναντι 7 ως 8 εκατομμυρίων Υεμενιτών τον μήνα το τρέχον διάστημα», γνωστοποίησε στα ΜΜΕ ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής στη Γενεύη.

Η επισιτιστική βοήθεια που διανέμεται μέχρι τώρα «συνέβαλε να προληφθεί ο λιμός, αλλά φαίνεται ότι θα είναι αναγκαίες ακόμη πιο μεγάλες προσπάθειες για να αποφευχθεί ο γενικευμένος λιμός», εξήγησε ο Βεροζέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Ο νέος στόχος των 14 εκατομμυρίων απαιτεί τεράστιο έργο, από την άποψη του εφοδιασμού, της ευαισθητοποίησης, της χρηματοδότησης και της προετοιμασίας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφού 35 ΜΚΟ απηύθυναν έκκληση να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην Υεμένη, όπου «14 εκατομμύρια άνθρωποι» ήδη «απειλούνται να λιμοκτονήσουν».

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν «στα πρόθυρα» του λιμού τους επόμενους μήνες στην Υεμένη, όπου ο Οργανισμός θεωρεί ότι εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

«Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας (…). Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», είχε υπογραμμίσει ο Λόουκοκ σε έγγραφό του με ημερομηνία 18η Οκτωβρίου, που διανεμήθηκε στα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από το 2015 και την κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, κι ελέγχουν την πόλη Χοντάιντα αλλά και την πρωτεύουσα Σαναά, αναμετρώνται με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό του πολέμου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο υψηλός.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ για να αποσπαστεί από τους Χούθι η πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αφού μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Οι μάχες που εκτυλίσσονται μέσα στην πόλη και γύρω από αυτή «προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στις αφίξεις της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορευμάτων» και συνέβαλαν στην απογείωση των τιμών των τροφίμων, θύμισε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΠΕΠ.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εκτιμά ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά στην Υεμένη εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να ιαθούν ή να προληφθούν πολύ εύκολα και ότι τα μισά παιδιά στη χώρα πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό. Κατά τον ΠΟΥ, 1,8 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό και σχεδόν στο ένα τρίτο της χώρας υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός.

 

Αιθιοπία: Η αστυνομία εντόπισε ομαδικό τάφο στον οποίο εκτιμά ότι βρίσκονται 200 πτώματα

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του Άμπντι Μοχάμεντ Όμερ, πρώην περιφερειάρχη της Σομάλιας. Η αστυνομία της Αιθιοπίας εντόπισε ομαδικό τάφο στον οποίο πιστεύεται ότι κείτονται περίπου 200 πτώματα κοντά στα διοικητικά όρια της περιφέρειας Ορόμια με την περιφέρεια Σομάλι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του Άμπντι Μοχάμεντ Όμερ, πρώην περιφερειάρχη της Σομάλι, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο Μοχάμεντ Όμερ είναι αντιμέτωπος με δίκη για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνέργεια σε εγκλήματα μιας ομάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που έδρασε στην περιοχή. Έχει ήδη συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ιατροδικαστικοί θα προχωρήσουν σε εκταφή των πτωμάτων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν είναι ακόμη σαφές από πού είναι τα θύματα, σε ποια φυλή ανήκουν, ή τι τους συνέβη.

Ο Μοχάμεντ Όμερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση την 6η Αυγούστου, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια ανάμεσα σε μέλη διαφόρων φυλών.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον αξιωματούχο αυτό για σωρεία παραβιάσεων, ανάμεσά τους και βασανιστήρια. Πολίτες έχουν καταγγείλει ότι διέταξε επιθέσεις παραστρατιωτικών εναντίον αμάχων στην γειτονική επαρχία Ορόμια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η περιοχή αυτή σπαράσσεται από βίαια επεισόδια εδώ και δεκαετίες. Τα κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούονταν με το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Ογκαντέν ωσότου τα δύο μέρη υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο μήνα.