«Απαγορευμένη» περιοχή το Μάτι

Στο Μάτι δεν εξελίχθηκε μία απλή δασική πυρκαγιά. Κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, εκατοντάδες ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια, ψυγεία, ερ-κοντίσιον, πλαστικά, χρώματα, κάθε είδους χημικά. Ολα αυτά έγιναν τοξική σκόνη που τώρα βρίσκεται στον αέρα, στο χώμα και στη θάλασσα. Κάτι παρόμοιο δηλαδή που έγινε στους Δίδυμους Πύργους όπου, 17 χρόνια μετά, ακόμη πεθαίνουν πυροσβέστες.

Αύξηση του άσθματος και συχνότερες παροξύνσεις σε άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, παρατηρείται σε βάθος χρόνου, ακόμη και μετά από μία πενταετία, σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με μελέτες, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm,  ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Όπως αναφέρει, η έκθεση σε πυρκαγιά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες, αλλά και σε υγιή άτομα. Τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο της πυρκαγιάς έχουν άμεσες συνέπειες, καθώς εισπνέουν τοξικές ουσίες απο τον καπνό και τα σωματίδια που απελευθερώνονται, τονίζει ο καθηγητής. «Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος εγκαυμάτων απο την υπερθέρμανση. Ωστόσο και τα άτομα που βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση, κινδυνεύουν από ερεθισμό των αεροφόρων οδών, λόγω των αερίων που εκλύονται. Και αν έχουν κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί».