Ανησυχία των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τους δυο στρατιωτικούς – Ντόρα Μπακογιάννη: Σωστή κίνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για δύο Ελλήνες στρατιωτικοι, σε τουρκικές φυλακές

Για τη συνεχιζόμενη επί 4 και πλέον μήνες κράτηση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Εταιρεία  Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για τη συνεχιζόμενη, επί τέσσερις και πλέον μήνες κράτηση, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,  σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας. 

Παράλληλα, η Εταιρεία, σε ανακοίνωσή της , υπογραμμίζει ότι  οι θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί  δημόσιας και δίκαιης δίκης,   έχουν παραβιασθεί κατάφωρα από τη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, η  Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, μέλος της Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés – MEDEL   (Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επί 4 και πλέον μήνες κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημητρίου Κούκλατζη, σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας. 

Ακόμη, η εταιρεία σημειώνει ότι «η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και  το Διεθνές Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί δίκαια και δημόσια από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει συσταθεί με νόμο, το οποίο θα αποφασίσει για το βάσιμο κάθε κατηγορίας σχετικά με ποινικό αδίκημα, η οποία έχει απαγγελθεί εναντίον του.

Επιπροσθέτως, το άρθρο 5 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει ότι «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του». 

Οι  θεμελιώδεις αυτοί  διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί  δημόσιας και δίκαιης δίκης στην προκειμένη περίπτωση «έχουν παραβιασθεί κατάφωρα» υπογραμμίζει η εταιρεία και προσθέτει:

«Ενόψει των ανωτέρω οι Τουρκικές δικαστικές αρχές με σεβασμό στα    δικαιώματα των υπό κράτηση στρατιωτικών και στην αρχή του κράτους δικαίου οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με τις επιταγές των παραπάνω Διεθνών και  Ευρωπαϊκών κειμένων περί ταχείας και δίκαιης δίκης».

Τέλος, η εν λόγω  ανακοίνωση της εταιρείας θα  διαβιβασθεί στη ΜEDEL   και θα υποβληθεί αίτημα, όπως εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

 

Σωστή κίνηση

Ντόρα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πράττει ορθώς. «Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Ελληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Εχουμε την ίδια γνώμη, ακόμη κι αν δεν υπήρχε το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς.

Οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι επιβεβλημένο επομένως να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών με κάθε τρόπο, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση- θέλει να αποφύγει τους συμβολισμούς της δικής της παρουσίας ή θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στη γείτονα με την υψηλού επιπέδου απουσία της. Η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη μεγάλη πολιτική εμπειρία της -και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής-, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά. Οπως επίσης γνωρίζει ότι στα λεγόμενα εθνικά θέματα, η αντιπολίτευση μπορεί και πρέπει να παίζει, όπου μπορεί, ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε και τον τρόπο και το περιεχόμενο της αντίδρασης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στην απόφαση της κ. Μπακογιάννη να παραστεί στην ορκωμοσία Ερντογάν. Βέβαια, η πρώην υπουργός είναι συνηθισμένη σε τέτοιες πρακτικές ενάντια στο πρόσωπό της. Πρώτος διδάξας ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος -όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών- τη λοιδορούσε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο και την κατηγορούσε ότι «έκανε δημόσιες σχέσεις για την Τουρκία». Ιδια λογική επικράτησε στα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση επειδή αποδέχτηκε επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σ’ αυτή τη χώρα ο αγοραίος πατριωτισμός -δηλαδή η πατριδοκαπηλία- περισσεύει. Η κατηγορία ότι ο πολιτικός αντίπαλος είναι εξ ορισμού προδότης είναι η πιο εύκολη. Κι εκείνο που λείπει είναι το ελάχιστο μιας εθνικής συνεννόησης και μια κόκκινη γραμμή την οποία δεν θα υπερβαίνει κανένας εναντίον των υπολοίπων. Ας το ξανασκεφτούμε πριν να είναι αργά.

Συντάκτης:
ΕΦ.ΣΥΝ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*