Αναζητώντας αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς

Συνάντηση των G7 στον Καναδά

Η Ε.Ε. προσπαθεί να ανασυνταχθεί μετά το φιάσκο της συνάντησης των G7 στον Καναδά και να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραδοθεί αμαχητί στις ορέξεις της Ουάσινγκτον και στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Μια πρώτη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να αποδείξουν ότι παραμένουν ενωμένοι απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ αποτελεί η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου (28-29) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο και τα εμπόδια πολλά. Γνωρίζουν ότι ο «εταίρος» και «σύμμαχος» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι αποφασισμένος και απρόβλεπτος στις κινήσεις του.

Και κυρίως γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία τους, με πρώτο απ’ όλα τις έριδες μεταξύ τους…

Οταν μιλάμε για την Ε.Ε. εννοούμε τη Γερμανία και τη Γαλλία, δεδομένου ότι τα αμερικανικά μέτρα πλήττουν κυρίως τις δύο αυτές χώρες και ιδίως την πρώτη. Οι υπόλοιπες έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Η Γερμανία είναι αυτή που «καίγεται» αυτή τη στιγμή, βλέποντας ότι η διατλαντική σχέση πάνω στην οποία είχε ανοικοδομηθεί η χώρα μετά το 1945, τρίζει επικίνδυνα… Ειρωνεία της Ιστορίας.

Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα βρεθούν στο τραπέζι των ηγετών τα αντίμετρα που έχει προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία σνομπάρουν ανοιχτά οι Αμερικανοί. Κάπως δικαιολογημένα.

Πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων, η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εκτιμώντας ότι οι τελωνειακοί δασμοί των Αμερικανών είναι παράνομοι.

Η απόφαση του ΠΟΕ, όμως, αναμένεται να εκδοθεί μετά από χρόνια. Η τελευταία διένεξη μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που κατέληξε το 2002 στον ΠΟΕ κράτησε δύο χρόνια μέχρι την έκδοση απόφασης, πάλι για επιβολή δασμών στον χάλυβα από αμερικανικής πλευράς.

Η Ε.Ε. κέρδισε την υπόθεση και ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε να αναστείλει την αύξηση των δασμών. Τώρα, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να εγκαταλείψει η χώρα του τον ΠΟΕ.

Επίσης, έχει μπλοκάρει τον διορισμό νέων δικαστών στον εν λόγω Οργανισμό… Η εξέλιξη, λοιπόν, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για τους Ευρωπαίους.

Ως προς τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, αξίας 2,8 δισ. ευρώ, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να ανησυχεί…

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει επίσης χαλυβουργικά προϊόντα, ουίσκι μπέρμπον, μοτοσικλέτες, φυστικοβούτυρο, μπλου τζιν κ.λπ.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά, απαντούν οι Αμερικανοί… Αλλη δυσκολία για τους Ευρωπαίους: ο κατάλογος πρέπει να εγκριθεί από τα 28 κράτη-μέλη,τα οποία οφείλουν να συμφωνήσουν στο ύψος των δασμών για κάθε προϊόν.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει ακόμη να πάρουν μέτρα προστασίας για να διαφυλάξουν τα προϊόντα τους (χάλυβας, αλουμίνιο) από εισαγωγές άλλων χωρών (Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Νότιος Κορέα, Τουρκία) που δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά…

Αλλος πονοκέφαλος. Ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση και φοβούμενη ότι η κυριαρχία της στην Ε.Ε. θα αρχίσει να εξανεμίζεται, η Γερμανία δείχνει να στρέφεται προς ευρωπαϊκές λύσεις, σε συνεργασία με τη Γαλλία, την οποία, όμως, συνεχίζει να βλέπει με καχυποψία…

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν δεν εμφανιστεί η Ε.Ε. ενωμένη, κινδυνεύει να συντριβεί.

Οταν το Βερολίνο ποδοπατούσε –και συνεχίζει να ποδοπατεί– άλλες χώρες (βλέπε Ελλάδα) στο όνομα της Ευρώπης; Αλλά, αυτό είναι άλλη ιστορία…