Aδειες και μετοχικά παιγχνίδια του Mega -ίσως συμμετάσχει με άλλη εταιρεία

 Οι μέτοχοι του σταθμού Mega ενημέρωσαν τις τράπεζες ότι δεν θα διεκδικήσουν κάποια από τις 7 άδειες διότι θεωρούν ότι οι διεκδικητές θα είναι άνω των επτά και κατά συνέπεια  το τίμημα θα ανέβει πάνω από τα  35 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, αν και οι εργαζόμενοι στο MEGA αγωνιούν, δύο μεγαλομέτοχοι του σταθμού  φέρονται να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με άλλη εταιρεία,  ίσως τη ΜΙΧΤΑ (πιθανόν σύμπραξη Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη)

Ο «ΕΛΙΓΜΟΣ»  ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ MEGA ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΑΛΙ

Aν ευσταθεί η πληροφορία ότι δύο μεγαλομέτοχοι του MEGA θα καταθέσουν αύριο φάκελο για τριτη  εταιρεία, τότε λογικά αυτή η εταιρεια μετά το διαγωνισμό  θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Τηλέτυπος Α.Ε. στην οποία ανήκει το Mega και θα αγοράσει τη «βιβλιοθήκη» (σίριαλ και ταινίες, ίσως και άλλα). Αγνωστο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που ειναι απληρωτοι και φυσικά με τα χρέη του MEGA. Ενα σενάριο είναι η νέα εταιρεία να «απορροφήσει» την Τηλέτυπος ΑΕ, όταν όμως  ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το πτωχευτικό δίκαιο.

Η αξία του Mega είναι στα 300 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις του στα 180 εκατ. ευρώ, όμως τα  έσοδα από διαφημίσεις, υπολογίζονται στα 80 εκατ. ευρώ παρότι δεν λειτουργεί επι της ουσίας και στηριζεται κυρίως σε «κονσέρβες».

Το «Μεγάλο Κανάλι» επισήμως ενημέρωσε τους δανειστές του (τις μεγάλες τράπεζες) ότι  δεν θα διεκδικήσει άδεια  πανελλαδικής εμβέλειας, επειδή με τίμημα άνω των 35 εκατ. ευρώ η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη και αυτό θα αντέβαινε στην συμφωνία που έχουν προς τις τράπεζες.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δηλώσει ήδη ενδιαφέρον οι Alpha, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Star, Ε, πιθανόν και οι Βρυώνης και Μάρης. Ο Δημήτρης Μάρης της εταιρείας 24media ήθελε από καιρό πάντως μετά την ιστοσελίδα 24/7 και τους δυο ραδιοφωνικούς σταθμούς (έχει και το Stoixhman) να αποκτήσει και κανάλι. Ομως επειδή έχει στενή σχέση με τον Ιβάν Σαββιδη (που θα ζητήσει αδεια για το «Ε») ίσως και να μη συμμετάσχει. Ο Φίλιππος Βρυώνης μάλλον θα συμμετάσχει με τα λεφτά που πήρε από τον Σαββιδη όταν του πούλησε το Ε. Ο ίδιος εκτός του Epsilon TV που πούλησε στο Σαββιδη, έχει στην Αθήνα τον τηλεοπτικό σταθμό Extra και το ΑΒ Channel, ενώ έχει και το  Extra Θεσσαλονίκης.

ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΜΗ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ

Το ΕΣΡ πάντως κατέστησε σαφές ότι στο τέλος Φεβρουαριου θα σταματήσει να εκπέμπει όποιοδήποτε  κανάλι δεν ζητήσει άδεια.

Η επίσημη λίστα των υποψηφιων θα γνωστοποιηθει αύριο το απόγευμα, που λήγει και η προθεσμια υποβολής, αφού προηγηθεί ένας πρώτος έλεγχος των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Ο κ. Μορώνης έκανε γνωστό πως έχουν συσταθεί επτά ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο, και δύο μέλη του ΕΣΡ.  Κάθε ομάδα θα παραλάβει έναν ή και περισσότερους, εάν χρειαστεί, φακέλους, προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο και την αποσφράγισή τους.

Η διαδικασία της αποσφράγισης θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη. Θα ακολουθήσει  ο έλεγχος κάθε φακέλου, διαδικασία που θα διαρκέσει από 1,5 έως και 3 μήνες.

Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποσφράγισης ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αποκάλυψε πως από την Παρασκευή, οπότε και αρχίζει, σε κάθε αποσφράγιση φακέλου θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων.

Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις.

ΕΣΗΕΑ: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μέτοχοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μη επιτρέποντας το «κλείσιμο» του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του MEGA προς τις τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους. Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει. Αποτελεί, επομένως, πρόκληση,  την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους, υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη. Οι  μέτοχοι να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.»