Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας: Ανέστειλαν εκατέρωθεν τη χορήγηση βίζας

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Αναστέλλουν αμφότερες την έκδοση βίζας
Σε διπλωματικό πόλεμο βρίσκονται ΗΠΑ και Τουρκία με τις δυο χώρες να προχωρούν σε αναστολή έκδοσης βίας εκατέρωθεν.Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έφτασε στο αποκορύφωμα με τη σύλληψη και την προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη – συμμάχους στο NATO.

Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Τουρκίας: Ανέστειλαν εκατέρωθεν τη χορήγηση βίζας
H αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία γνωστοποίησε ότι αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) – εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης – στις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι θέλει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας προς το προσωπικό της. 

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανταποδίδοντας το μέτρο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες. Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Επιπλέον, η Άγκυρα ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσιγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σημειώνεται ότι ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*