Φιόρη Μεταλληνού: Μετεωρίτες στο τηλεσκόπιο Δωρίδη

Αποτέλεσμα εικόνας για Μετεωρίτες

Οι «θεματικές βραδιές» αποτελούν δράση του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τις οποίες ένας προσκεκλημένος επιστήμονας αναπτύσσει θέμα της ειδικότητάς του, απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό. Πραγματοποιούνται στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, όπου μετά το πέρας της ομιλίας ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Σκοπό της δράσης αποτελεί η ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού σε σύγχρονα θέματα Αστρονομίας και επιστήμης γενικότερα. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους επιστήμονες για τα θέματα της έρευνάς τους. Μιλάμε με την αστρονόμο Φιόρη Μεταλληνού.

-Ξεκινάτε με παρουσίαση για τους μετεωρίτες;

Το ερχόμενο Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 18:00 ξεκινάμε με θέμα:

«Μετεωρίτες, μία σύντομη ιστορία της δημιουργίας του Ηλιακού μας Συστήματος». Καλεσμένος ομιλητής ο κ. Τάκης Θεοδόσιου, μέλος της Meteoritical Society και Επίσημος Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα. Θα μας μιλήσει για τους μετεωρίτες θέτοντας και απαντώντας στα ερωτήματα: “Τι είναι οι κοσμικοί επισκέπτες που ονομάζουμε μετεωρίτες και από που προέρχονται μέσα από το ηλιακό μας σύστημα; Ποιας είναι η επιστημονική τους αξία και τι πληροφορίες μας μεταφέρουν για την δημιουργία του Ήλιου μας και τους πλανήτες; Πως μπορούμε να τους αναζητήσουμε και να τους ξεχωρίσουμε από τα γήινα πετρώματα.”

-Μπορούμε να αναζητήσουμε μετεωρίτες στον πλανήτη μας;

Το ερώτημα θα μας το απαντήσει ο κ. Θεοδοσίου το ερχόμενο Σάββατο στο Αστεροσκοπείο, καθώς και ο ίδιος αναζητά μετεωρίτες και κρατήρες πιθανής ιμπακτικής προέλευσης στην χώρα μας και το εξωτερικό. Αποτελεί μέλος της διεθνούς ομάδας συλλεκτών μετεωριτών ΙMCA (International Collectors Association) η οποία αριθμεί πάνω από 440 μέλη μεταξύ των οποίων βρίσκονται κορυφαίοι πλανητικοί γεωλόγοι, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, συλλέκτες, επόπτες μουσείων, κυνηγοί μετεωριτών κ.α.

Μαζί του θα έχει και θα μας παρουσιάσει μια έκθεση μετεωριτών. Στην διάρκεια της παρουσίασής του θα λάβουν χώρα διαδραστικά παιχνίδια με το κοινό.

-Το Εθνικό Αστεροσκοπείου μελετά τους μετεωρίτες;

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος NELIOTA και με την υποστήριξη Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), στοχεύει στην μέτρηση και τον χαρακτηρισμό των λεγόμενων «παραγήινων αστεροειδών», δηλαδή μετεωριτών, κομητών ή αστεροειδών που περνούν κοντά από τη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης μας προστατεύει από τις επιπτώσεις των μικρών αστεροειδών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφλέγονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με μεγάλες ταχύτητες. Μόνο οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι το έδαφος. Στη Σελήνη, ωστόσο, η απουσία ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι παραγήινοι αστεροειδείς που κατευθύνονται πάνω της να φθάνουν στην επιφάνειά της. Προσκρούσεις στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης προκαλούν μια ορατή λάμψη που διαρκεί περίπου 1 δευτερόλεπτο, καθώς και το σχηματισμό κρατήρα στο έδαφός της. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την κατανομή του μεγέθους και του συνολικού αριθμού των παραγήινων αστεροειδών, προκειμένου να αξιολογηθεί η απειλή της πρόσκρουσής τους σε διαστημόπλοια καθώς και μελλοντικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Σελήνη. Επικεφαλής της ομάδας που εργάζεται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η Δρ. Άλκηστις Μπονάνου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://neliota.astro.noa.gr

-Η επόμενη θεματική βραδιά;

Η επόμενη «θεματική βραδιά» θα φιλοξενεί την Δρ. Καλλιόπη Δασύρα , μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το θέμα της ομιλίας της: «Πως αλληλεπιδρούν γαλαξίες και μαύρες τρύπες;»

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 17:00, στο τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Πληροφορίες- κρατήσεις θέσεων: 210 3490160 και 210 3490036.

e-mail: visitorcenter@noa.gr

https://www.facebook.com/visitorcenters