Υπερψηφίστηκε με 171 ψήφους το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – Πέρασε το άρθρο 3

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Συνολικά, 285 ψήφισαν, με 171 να υπερψηφίζουν επί της αρχής, ενώ «όχι» ψήφισαν 114 βουλευτές. «Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία» είπε ο προεδρεύων κ. Βαρεμένος.

Σχετικά με το άρθρο 3, που ήταν και το επίμαχο, 148 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, ενώ κατά 124, με 13 βουλευτές ψηφίζουν «παρών».

Απόντες

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι κ.κ. Κουράκης, Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης, με τους δύο τελευταίους να έχουν εκφράσει -είτε ανοικτά, είτε εσωκομματικά- τη διαφωνία τους με το άρθρο για το ηλικιακό όριο των 15 ετών.

Από το ΠΑΣΟΚ απόντες ήταν οι κ.κ. Κεγκέρογλου, Μανιάτης, Τζελέπης και Γεννηματά, οι οποίοι ακόμα κι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «παρών» στο άρθρο 3.

Ακραίες και συντηρητικές απόψεις ακούστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης – «Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο δε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικαλέστηκε τους… εξωγήινους για να δικαιολογήσει τη μη ψήφο της παράταξής του.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής είχαν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (πλην των Δημήτρη Καμμένου και Κώστα Κατσίκη), η Δημοκρατική Συμπαράταξη (πλην του Δημήτρη Κρεμαστινού) και το Ποτάμι.

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως και η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέθεσε δική της πρόταση.