Υπεράνω όλων αυτοανακηρύχτηκε η νέα Συνέλευση

Πανίσχυρη δηλώνει η αμφιλεγόμενη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση, που ελέγχει τη Βουλή, εξακολουθεί να εναντιώνεται στο νέο νομοθετικό Σώμα. Αλλά η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ισχυρίστηκε πως κινείται σύμφωνα με «τους νόμους της δημοκρατίας».

Η νεοσυσταθείσα Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες διάταγμα που υποχρεώνει άλλα κυβερνητικά όργανα να αναγνωρίζουν τις ευρείες εξουσίες της και να τηρούν τις αποφάσεις της, ενώ απαγορεύει επίσης στην Βουλή και άλλα ομοσπονδιακά όργανα που ασκούν αντιπολίτευση να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα παρεμβαίνει στη νομοθεσία της.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η υπεράνω όλων Συνέλευση αναμένεται να υπονομεύσει την νομοθετική και δικαστική εξουσία. Η Βουλή στη δική της συνεδρίαση τη Δευτέρα ψήφισε ομόφωνα ότι δεν αναγνωρίζει τα διατάγματα της Εθνοσυνέλευση.

Στο μεταξύ οι ξένες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το φιλοκυβερνητικό όργανο. Υπουργοί Εξωτερικών από 17 χώρες της Λατινικής Αμερικής κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για παραβίαση της δημοκρατικής κυριαρχίας, καταλογίζοντας συγκέντρωση εξουσιών στον Μαδούρο.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπόδισαν τους αντιπολιτευόμενους νομοθέτες να συνεδριάσουν. Αντ ‘αυτού, η Συνέλευση συγκεντρώθηκε στην κύρια αίθουσα του κοινοβούλιου και όχι σε παρακείμενο μικρότερο κτήριο, όπως τις προηγούμενες φορές.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Συνέλευσης, Ντέλσι Ροντρίγκες, δήλωσε πως η ανάληψη της αίθουσας του Κογκρέσου ήταν πράξη που «συμμορφώνεται με τους κανόνες και τους νόμους της δημοκρατίας, που για την πλειοψηφία των Βενεζουέλας πρέπει να είναι κάτι φυσιολογικό».

Ωστόσο, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την κριτική για την κίνηση, λέγοντας ότι σηματοδοτεί μια άλλη προσπάθεια από την κυβέρνηση Maduro να παρακάμψει την αντιπολιτευόμενη νομοθετική εξουσία.

«Αυτή η κυβέρνηση εισβάλλει στους χώρους που δεν είναι σε θέση να κερδίσει νόμιμα», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αντιπολιτευόμενος νομοθέτης Στάλιν Γκονζάλες σε μήνυμά του στο Twitter.