Υεμένη: Έκκληση Γκουτέρες να σταματήσουν όλες… – Ιράκ: Τα μισά μέλη της μειονότητας των Γεζίντι… – Αφγανιστάν: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε

Αποτέλεσμα εικόνας για υεμένη πόλεμος

Υεμένη: Έκκληση Γκουτέρες να σταματήσουν όλες οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την Κυριακή «όλα τα μέρη στη σύγκρουση» της Υεμένης να «σταματήσουν όλες τις επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

 

Ο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στη Σαναά και σε άλλες περιοχές της Υεμένης τις τελευταίες ημέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Οι μάχες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων αμάχων», συνεχίζει το κείμενο.

Οι εχθροπραξίες εμποδίζουν τη διακομιδή τραυματιών από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και απαγορεύουν στον πληθυσμό να βγει έξω για να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, σημειώνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτή η νέα ανάφλεξη των βίαιων επεισοδίων δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τον υεμενίτικο λαό, που ήδη είναι αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει τα κράτη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ακόμη αρθεί πλήρως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για αυτό.

Η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τη Σαναά εδώ και πάνω από τρία χρόνια καταρρέει εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της—τους σιίτες αντάρτες Χούθι και τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στις οποίες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι από την Τετάρτη.

Στη σύρραξη στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.750 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2015 και την επέμβαση του Ριάντ και των συμμάχων του στον πόλεμο υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο αραβικός συνασπισμός βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών Χούτι στη Σανάα 

Αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πρώην συμμάχων τους, των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τους σιίτες αντάρτες, αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.

Ωστόσο χθες Κυριακή κάτοικοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή του υπό το Ριάντ συνασπισμού προκάλεσε τον θάνατο 12 μελών μιας οικογένειας στην επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya μετέδωσε χθες ότι ο αραβικός συνασπισμός έπληξε θέσεις των Χούτι στη νότια Σανάα στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε θύματα.

Σύμφωνα με κατοίκους και μια πηγή από το αεροδρόμιο, τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης και το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχονται από τους Χούτι.

Η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τη Σανάα εδώ και πάνω από τρία χρόνια καταρρέει εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της—τους σιίτες αντάρτες Χούτι και τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ—στις οποίες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι από την Τετάρτη.

Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι οι Χούτι φαίνεται να ανακτούν κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από τους υποστηρικτές του Σάλεχ, ενώ άρματα μάχης των σιιτών ανταρτών έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή είναι προπύργιο του Σάλεχ και υπό τη διοίκηση του ανιψιού του Τάρεκ, ενός ισχυρού στρατηγού.

Εξαιτίας των συγκρούσεων έχει κλείσει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να ζητήσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 140 εργαζόμενών του από την πόλη. Ο οργανισμός αναμένει την έγκριση του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού, σύμφωνα με εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.

Μαχητές των Χούτι φαίνεται να έχουν καταλάβει τα τηλεοπτικά στούντιο του δικτύου Yemen Today, το οποίο ανήκει στον Σάλεχ, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Σύμφωνα με κατοίκους, 20 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και ζήτησε τον σεβασμό προς τους αμάχους.

Από την Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ζήτησε να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. «Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ώστε να εμποδιστεί η κατάχρηση από τους εχθρούς του του κράτους της Υεμένης».

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κρουζ εναντίον ενός υπό κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι, κάτι που αμέσως διέψευσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι Χούτι υποστηρίζουν πως εκτόξευσαν πυραύλους προς τα ΗΑΕ. Πριν από μερικούς μήνες είπαν πως είχαν πραγματοποιήσει «με επιτυχία» δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου προς το Αμπού Ντάμπι.

 

Ιράκ: Τα μισά από τα μέλη της μειονότητας των Γεζίντι που είχαν απαχθεί από το ΙΚ τελούν ακόμη υπό ομηρία ή αγνοούνται

Σχεδόν οι μισοί Γεζίντι που είχαν απαχθεί πριν από τρία χρόνια από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραμένουν ακόμη υπό ομηρία ή αγνοούνται, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Γεζίντι, μια κουρδόφωνη μειονότητα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της οποίας έχουν πολλά στοιχεία εσωτερισμού, είχαν υποστεί ιδιαίτερο διωγμό από το ΙΚ. Το 2014 οι τζιχαντιστές είχαν σκοτώσει χιλιάδες μειονοτικούς σε μια περιοχή όπου ζούσαν πολλά μέλη της, το όρος Σίντζαρ, και είχαν απαγάγει χιλιάδες γυναίκες και έφηβες που μετέτρεψαν σε σεξουαλικές σκλάβες.

Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν το Σίντζαρ αποσπώντας το από τους τζιχαντιστές τον Νοέμβριο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις απέσπασαν με τη σειρά τους το Σίντζαρ από τους Κούρδους.

Από την 3η Αυγούστου 2014 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2017, από τα 6.417 μέλη των Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές στην περιοχή του Σίντζαρ μόνο τα 3.207 σώθηκαν ή κατάφεραν να ξεφύγουν, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊρί Μποζάνι, υπουργός αρμόδιος για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις στο Κουρδιστάν.

Κατά τα στοιχεία του Μποζάνι, τουλάχιστον 3.210 μέλη της μειονότητας παραμένουν ακόμη σε ομηρία ή αγνοούνται, ανάμεσά τους 1.507 γυναίκες και 1.703 άνδρες. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Ο αριθμός των ορφανών είναι 2.525, εκ των οποίων τα 1.759 έχασαν τον πατέρα τους, τα 407 τη μητέρα τους και 359 και τους δύο γονείς τους. Εξάλλου, οι γονείς 220 παιδιών παραμένουν ακόμα όμηροι του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Μποζάνι, έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα 47 ομαδικοί τάφοι, ενώ 68 χώροι λατρείας των μειονοτικών καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.

Από τα συνολικά 550.000 μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ, 100.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ άλλα 360.000 εκτοπίστηκαν και ζουν σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν ή στη Συρία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του Αυγούστου, χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά όσες ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που κατείχε το ΙΚ: βιασμούς, σκλαβιά, και άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.

 

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον συγκέντρωσης υποστηρικτών του προέδρου Γάνι

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν διαπράχθηκε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον μιας συγκέντρωσης υποστήριξης προς τον αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι στην πόλη Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Νανγκαρχάρ, ο Χαζράτ Χουσάιν Μασρικιουάλ.

«Ο καμικάζι, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, πυροδότησε τα εκρηκτικά του εν μέσω ενός πλήθους που συμμετείχε σε μια πολιτική συγκέντρωση στην Τζαλαλάμπαντ. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες κι ένα παιδί, και δεκατρείς τραυματίστηκαν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Επρόκειτο για μια «συγκέντρωση υποστήριξης στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι», κατά τον ίδιο.

Τον απολογισμό και τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ο Αταουλάχ Χογκιάνι.

Κατά τον διευθυντή των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας, τον Νατζίμπ Καμαουάλ, ορισμένοι από τους τραυματίες «βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που γειτονεύει με το Πακιστάν, πλήττεται από τη δράση τόσο των Ταλιμπάν, όσο και των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).