Τσακαλώτος: Η ποιότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δεν αμφισβητείται

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσακαλώτος

Για ήσσονος σημασίας κατηγορία η καταδίκη Γεωργίου

Παρέμβαση ώστε να πέσουν οι τόνοι στην υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ με την διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων, έκανε με δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Με τις δηλώσεις του ο υπουργός, δίνει έμμεσα σήμα για αθώωση του κ. Γεωργίου στην βασική υπόθεση, όπου κατηγορειται για αλλοίωση των στατιστικών σχετικά με το έλλειμμα του 2009!!

«Θα ήταν απρεπές ο υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μια δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία σε βάρος του Ανδ. Γεωργίου δεν αφορούσε την κατηγορία της ανάρμοστης ανάμιξης (στην κατάρτιση) των στατιστικών στοιχείων, αλλά σε ένα ήσσον ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διαδικασία», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με αφορμή άρθρο της για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ’ ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση».

Σε δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου γίνεται θέμα διαμάχης εντός της Ε.Ε.

Η Die Zeit αναφέρει ότι ο κ. Γεωργίου κατηγορήθηκε στην Ελλάδα ότι τεχνητά διόγκωσε το έλλειμμα ενώ τονίζει πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της, υπάρχουν αντιδράσεις στην Ευρώπη.

ΕΚΤ: Η Ελλάδα να προστατεύσει την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Zeit, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι ουσιώδες οι ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ».