Τραμπ από το Βιετνάμ: «Η Αμερική πρώτα» στο εμπόριο – Δεν βρεθούν τετ-α-τετ Τραμπ – Πούτιν στο Βιετνάμ

Συνεργασία με Κίνα για την Βόρεια Κορέα.

«Η Αμερική πρώτα»: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα από το Βιετνάμ το προεκλογικό του σύνθημα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν πλέον» τις άνισες εμπορικές συναλλαγές.

Ο Τραμπ έφτασε σήμερα στην παράκτια πόλη Ντανάνγκ για την ετήσια σύνοδο των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψω πλέον να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ».

Ωστόσο εξήρε τις συναντήσεις που είχε στο Πεκίνο την προηγουμένη για το εμπόριο και για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ παραγωγικές», ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν ότι η επίσκεψη Τραμπ στη χώρα αποτέλεσε την αρχή ενός «νέου σχεδίου δράσης» στην αντιμετώπιση των διμερών σχέσεων.

 My meetings with President Xi Jinping were very productive on both trade and the subject of North Korea. He is a highly respected and powerful representative of his people. It was great being with him and Madame Peng Liyuan!

Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και πρόσθεσε ότι το διμερές εμπόριο δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ, όμως χαιρέτισε τη δέσμευση του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ να ανοίξει περισσότερο την αγορά της χώρας στις ξένες επενδύσεις.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βιετνάμ ανήρτησε ένα μήνυμα στο Twitter στο οποίο ανέφερε ότι δεν κατηγορεί την Κίνα για το εμπορικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών: «Δεν κατηγορώ την Κίνα, κατηγορώ την ανικανότητα των προηγούμενων (αμερικανικών) κυβερνήσεων που επέτρεψαν στην Κίνα να εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο οι ΗΠΑ να χάνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς μπορείς να κατηγορήσεις την Κίνα που εκμεταλλεύθηκε ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα; Κι εγώ το ίδιο θα είχα κάνει».

 I don’t blame China, I blame the incompetence of past Admins for allowing China to take advantage of the U.S. on trade leading up to a point where the U.S. is losing $100’s of billions. How can you blame China for taking advantage of people that had no clue? I would’ve done same!

Ανάλογη στάση στο θέμα του εμπορίου κράτησε και κατά την ομιλία του ενώπιον των ηγετών των χωρών μελών του APEC. «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη χρόνια εμπορική εκμετάλλευση», τόνισε ο Τραμπ.

«Θα βάζω πάντα την Αμερική πρώτα, με τον ίδιο τρόπο που ελπίζω ότι όλοι εσείς σε αυτό το δωμάτιο θα δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας χώρες», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή ήταν πολυαναμενόμενη, με τους περιφερειακούς ηγέτες να είναι ακόμη υπό το σοκ της αναπάντεχης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP), μια απόφαση που έλαβε ο Τραμπ μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας.

Ενώπιον των ηγετών της περιοχής ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπογράφουν πλέον «μεγάλες συμφωνίες που τους δένουν τα χέρια και τις αναγκάζουν να αποκηρύσσουν την κυριαρχία τους».

Η συμφωνία αυτή θεωρούνταν αντίβαρο στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας και υπεγράφη το 2015 έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ 12 χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Με προεξάρχουσα την Ιαπωνία, οι έντεκα εναπομείνασες χώρες διαπραγματεύονται από χθες με στόχο να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί οι ηγέτες της περιοχής να αντιμετωπίζουν ενωμένοι τα υπόλοιπα ζητήματα, εκτιμώντας ότι η Ασία δεν μπορεί να γίνει όμηρος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

«Το μέλλον αυτής της περιοχής και των καταπληκτικών κατοίκων της δεν μπορούν να γίνουν όμηροι των φαντασμάτων βίαιης κατάκτησης ενός δικτάτορα και της πυρηνικής απειλής», τόνισε.

Δεν βρεθούν τετ-α-τετ Τραμπ – Πούτιν στο Βιετνάμ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βιετνάμ—όπως είχε δηλώσει ο ίδιος—ανακοίνωσε  η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ουδεμία συνάντηση είχε επιβεβαιωθεί ποτέ και δεν πρόκειται να υπάρξει (σ.σ. τέτοια συνάντηση σε διμερές επίπεδο), λόγω προβλημάτων στο πρόγραμμα των δύο ηγετών», είπε η Χάκαμπι Σάντερς, η οποία πάντως συμπλήρωσε ότι δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να διασταυρωθούν στο πλαίσιο ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).